Нова визия на русенския карнавал обещават тазгодишните организатори. Решихме да го възложим на структури на Общината като Младежкия дом и Детския център за култура и изкуство, съобщи кметът Пламен Стоилов, като изрази надеждата си, че събитието ще бъде по-атрактивно и интересно. Поставяме си и една важна задача, каза директорът на Младежкия дом Мариан Савов, който е главен организатор. Според него карнавалът в Русе трябва да стане обект на визита на други карнавали от Европа, а русенски карнавалиери също да участват в европейски маскарадни тържества. Друга цел е Русе да стане член на Европейската федерация на карнавалните градове и на Асоциацията на европейските карнавали, да се кандидатства по европейски проекти, каза Савов.
Тази година шествията, които ще се стекат на площада, ще бъдат не две, а три. Едното от тях ще доведе царя на карнавала, който ще пристигне с корабче по Дунава и ще бъде посрещнат на Конския плаж от духовия оркестър. Точно в 19 ч на 22 юни кметът Пламен Стоилов ще предаде ключа на града на карнавалния цар и ще започне веселието на три сцени. Най-малките ще се забавляват пред Доходното здание, където още в 17 ч ще ги очаква любимецът на деца и баби Бате Енчо и неговата партньорка - танцьорка, с която роденият в Русе актьор работи от година и половина.
Пред Общината сцената ще даде простор на фолклорни танци, а след това известният комик Димитър Туджаров-Шкумбата ще забавлява публиката. Лакърдиите на Шкумбата ще се редуват със зумба и латино танци, като всички присъстващи могат да танцуват с празнично облечените девойки напълно безплатно, обясни Мариан Савов.
Третата сцена ще бъде изградена на площада пред Съдебната палата, там доброто настроение ще бъде поверено на актьора Любомир Фърков, играл преди години в русенския театър. Пак там в 21.30 ч ще започне шоуто на Ангел и Мойсей, а след това ще има дискотека на открито. Междувременно в 21 ч русенци ще получат и подарък - гостуващ уличен театър, който ще премине по „Александровска“ и ще завърши с огнено шоу, обеща Савов. Между седем и девет вечерта пък на Ларгото пред операта млади и не толкова млади художници ще рисуват карнавала на специални пана.
Конкурси за най-добра маска, най-атрактивен костюм и за маскирано семейство ще донесат награди на участниците. В празника ще се включат и ресторантьори, които ще изнесат щандове в центъра на града, увери зам.-кметът Иван Григоров.
Сигурен съм, че можем да превърнем русенския карнавал в едно световно събитие, каза Бате Енчо, който не скри радостта си от признанието за неговия труд от общинското ръководство. Вчера той получи златна значка „Русе“ от кмета Стоилов „Ще си я нося постоянно. Вие сте първият кмет, който признава усилията ми, свързани с работата с децата. В лицето на настоящето ръководство на Общината виждам приятелски протегната ръка, ще се радвам да съм полезен на родния си град“, заяви развълнуван на срещата Бате Енчо. По-късно той обясни, че е силно впечатлен от логото „Русе - град на свободния дух“ и смята, че това може да стане лого и на карнавала.