С какви очи сега Сергей Станишев иска въвеждането на задължително гласуване, след като единствено ние от ГЕРБ подкрепихме предложението на президента Росен Плевнелиев за провеждане на референдум на тази тема?! Това е уникален популизъм и наглост, коментира вчера на пресконференция депутатът от ГЕРБ Пламен Нунев. Той обясни още, че референдумът по инициатива на президента, който ще уреди въпросите около задължителното гласуване, електронното гласуване и мажоритарния вот трябва да се проведе паралелно с предсрочните парламентарни избори в края на септември. Според него БСП ще вкара за гласуване тези въпроси, но преформулирани така, че да се отнасят само за хората в България, но не и за сънародниците ни в чужбина.
Нунев коментира и изборите за кмет на Червена вода, които бяха спечелени от подкрепения от ГЕРБ кандидат Румен Русев.
„Резултатът ни не е разгромяващ, а убийствен. В една от секциите имаме над 85% от гласовете. Така надградихме резултатите от евроизборите и отсега се готвим за местните избори“, заяви Нунев.
Депутатът и областен лидер на ГЕРБ обясни, че кандидатите за кметове, включително и в Русе, ще бъдат издигани, след като гражданите посочат влиятелно и уважавано име, на което те симпатизират. Такъв е бил подходът за издигане на Румен Русев и той ще се следва за изборите през 2015 година.
Нунев критикува остро програма „Сигурност“, по която ще бъдат назначени пазачи в малките населени места.
„Пълен смях. Делви ли ще правят тези хора от 8 до 17 часа. Всички знаят, че кражбите стават през нощта и в почивните дни, а те тогава няма да охраняват. На всичкото отгоре се слага куцо, кьораво и сакато на тези постове. Ние предотвратихме назначаването на човек, който злоупотребява с алкохол, но има и психично болни, които ще бъдат наети“, коментира депутатът. Според него програмата е нецелесъобразна и само трупа излишни харчове на държавни пари. Нунев реагира остро на приетия закон за Сметната палата, която той иронично нарече Станишева палата. Според него законът страда от изключителни пороци и ще доведе България до нестабилност като по Жан-Виденово време.
„За първи път от 20 години Агенцията за кредитен рейтинг намали с една стъпка рейтинга на България. Това ще доведе до по-високи лихви по кредитите и на бизнеса, и на гражданите. Притеснение сме, че ако нестабилната политическа обстановка и лошо управление продължат, ще се стигне до ново понижение на рейтинга, което ще е пагубно за инвестициите и развитието на държавата“, коментира депутатът Светлана Ангелова.
Нунев обясни, че предстоят анализи на общинските структури на ГЕРБ по места и където се наблюдават по-слаби резултати, ще се стигне и до смяна на ръководствата. През лятото партията ще постави акцент на мащабните спортни мероприятия, като вече се готвят турнири по футбол, волейбол и плуване. Освен това Нунев съобщи, че с помощта на ГЕРБ пострадалата в катастрофа Вероника от Мартен, която от месеци е в будна кома, ще бъде транспортирана със специализирана линейка до болницата в Мюнхен, където ще бъде лекувана.