Жътвата на ечемика вече стартира в Русенско, но заради проливните дъждове кампанията може да закъснее. Големият проблем е, че заради нестабилното време нивите в редица землища са потънали във вода и машините не могат да влязат в нивите. А се очаква валежите да продължат и тази седмица.
В Сливо поле успяха да жънат 2-3 дни, но в по-голямата част от областта посевите още не са готови, каза председателят на фермерския съюз „Дунавско зърно“ Иван Караиванов. Той обясни, че на много места ечемикът, а и царевицата са полегнали от дъждовете, появява се и вторично заплевяване. А от влагата качеството на зърното пада.
По данни на метеоролозите дъждовете ще продължат до петък, което означава, че жътвата реално би започнала след 21 юни. Ако прибирането на ечемика се забави, то може почти да съвпадне с жътвата на пшеницата.
Надеждите на всички зърнопроизводители са постепенно валежите да спрат, така че през юли кампанията да протече нормално. Обилната влага засега се отразява добре на царевицата и слънчогледа. След началните стресиращи седмици сега царевицата расте хубава и силна, каза Караиванов.
Вече е решен проблемът с ваучерите за гориво, през миналата седмица повечето доставчици на горива вече започнали да приемат удостоверенията. Фермерите настояват да им се разреши и да използват регионалната пътна мрежа за придвижване на техниката, но на този етап промени в законодателството няма. В нашия район обаче зърнопроизводителите взаимодействат добре с пътната полиция и не се очаква в това отношение да възникнат трудности, обясни председателят на „Дунавско зърно“.