Казусът „Ася Пенчева“ отново е на кота нула. Ще го поеме нов, четвърти поред съдия от Районния съд. Кой ще бъде той, ще стане ясно след новото завъртане на делото чрез програмата за случайно разпределение, която ще посочи кой да разгледа обвинението на Ценка Благоева срещу журналистката от „Утро“. Поредното продължение на процеса най-вероятно ще бъде около Коледа.
До фалстарта вчера се стигна след като адвокатът на Благоева Любомир Балджийски поиска отвод на съдия Явор Влахов. С мотива, че Влахов вече се е произнесъл през март т.г. и е прекратил делото на бившата възпитателка от дом „Надежда“ срещу Ася Пенчева. А това навявало съмнения за вече изградено становище по делото и възможна предубеденост на съдията.
Искането на адвоката бе уважено - съдия Влахов си направи отвод, още повече, че основанието за това е изрично разписано и в закона. Делото ще бъде поето от друг магистрат от Районния съд.
Както „Утро“ писа, Пенчева бе обвинена в клевета и обида от Ценка Благоева заради материал във вестник „Утро“, написан през 2011 година след получен сигнал за бито дете в дом „Надежда“. Материалът бе написан след разговор с Благоева, записан на репортерски диктофон.
Именно този запис постави и основният проблем в това дело, който стои не само пред Ася Пенчева, но и пред всички журналисти: ще се признаят ли тези репортерски записи за доказателства в съда. Въпрос, който вече втора година така и не можа да получи смислен отговор, въпреки че делото се превъртя трикратно през две съдебни инстанции.