Първите 100 дни от управлението на областния управител Венцислав Калчев съвпаднаха с други две важни събития - рождения ден на патриарх Неофит и мюсюлманския празник Курбан Байрам. Без да пренебрегва главата на Българската православна църква и коалиционните партньори от ДПС, губернаторът на специална пресконференция отчете свършеното през трите месеца от мандата си.
Амбицията ми е да съживим Русе, а без образование и инфраструктура това няма да стане, каза Венцислав Калчев. Той съобщи, че когато попитал посланика на Ирландия как страната му е преборила бедността и изостаналостта, той отбелязал 3 фактора: членството в ЕС, държавната политика в образованието и 100% усвояване на еврофондовете. Засега ние можем да се похвалим само с членство в ЕС, каза Калчев, но заяви, че е оптимист за развитието на региона.
Спортната зала, високоскоростният път Русе-Велико Търново, а като начало отсечката Русе-Бяла, са ангажименти на областния управител. За летището Калчев коментира, че Общината не се е отказала да го придобие, за да търси инвеститор. По негова информация обаче румънците отново са подновили проекта си за аеропорт на 30 км от Гюргево.
Русенският губернатор подчерта, че в досегашната си работа и в бъдеще много ще залага на международните контакти, особено с Окръжен съвет Гюргево по реализацията на съвместни проекти, най-вече по Дунавската стратегия.
А по повод на добрите отношения със съседите и факта, че тази година е ред на България да се грижи за Дунав мост, Калчев съобщи, че само една фирма е подала оферта за зимното почистване на района. Това е „Берус“, която и досега се занимаваше с поддръжката на съоръжението. В обсега на поръчката влиза и почистването на разширения граничен пункт след жп моста. Този обект, както е известно, не се ползва по предназначение, така че асфалтовата площадка би могла да служи през зимата за ТИР-паркинг при необходимост, уточни Калчев. Той съобщи още, че се надява силно увреденият път Бяла-Попово да бъде ремонтиран преди да падне снегът. Поне такива били уверенията от Агенция „Пътна инфраструктура“.
Областният управител отбеляза, че разширението на жп моста също е негов приоритет. Министърът на транспорта го уверил, че необходимите 6 млн. лева ще бъдат заложени в новия бюджет на НКЖИ. Отпушването на „тапата“ е от голямо значение за Русе, особено след като бул. „Тутракан“ стане 4-лентов, каза Калчев. Той съобщи още, че му предстои разговор с регионалното министерство по повод на недовършения бул. „България“. Ще настоявам да се намери решение, защото той още няма акт 15 и всички ремонти стават за сметка на Общината, уточни той.
Областният управител коментира и 10-процентните съкращения в областта, направени в началото на септември. Реално 4 души са съкратени и сега чиновниците са 37.