Патриарх Неофит избра да посрещне в Русе 68-ия си рожден ден и през целия вчерашен ден вратите на кабинета му в митрополията бяха отворени за гости. Своите поздравления отправиха областният управител Венцислав Калчев и кметът Пламен Стоилов, които му подариха червени вина за ценители и стилна писалка. Двамата първи мъже на Русе получиха благословията на патриарх Неофит за единодействие в името на просперитета на града и областта.
От името на председателя на Общинския съвет Васил Пенчев приветствия поднесе заместникът му Димитър Кънчев, който придружи благопожеланията със статуетка на св.Георги - закрилникът на Русе.
Поздравления изпратиха още президентът Росен Плевнелиев, шефът на парламента Михаил Миков, премиерът Пламен Орешарски и лидерът на БСП Сергей Станишев.
Знаете, че не обичам много светския шум около себе си и в момента се чувствам притеснен, но от друга страна ми е приятно, че съм уважен, каза патриархът. Той допълни, че е предпочел в Русе да остане за личния си празник, тъй като все още се чувства тук у дома си и е далеч по-спокоен.
Около него бяха свещениците от епархията, а за почерпката на гостите се беше погрижила дългогодишната му сътрудничка Йорданка Стойчева. Тъй като денят тази година не е в пост, тя се бе постарала да направи изискани хапки, соленки от франзела с пълнеж от сирене и пастет, панирани пилешки филенца и изискано поднесени месни специалитети.
Своите благопожелания за здраве и дълголетие на Негово Светейшество поднесе и екипът на „Утро“, като му подари любимите му хризантеми.