Възможно е да бъде пуснат скоростен влак между Русе и Гюргево през Дунав мост, но за целта първо трябва да бъде реконструирана жп линията Русе-Варна. Очаква се тръжната процедура да бъде обявена през втората половина на годината, съобщи Национална компания „Железопътна инфраструктура“ /НКЖИ/. След това ще се пристъпи към подписване на договор и стартиране на строителството. От дружеството поясниха, че разполагат с пълна проектна готовност за започване на реконструкцията.
Общата индикативна стойност на проекта е 749 млн. лева без ДДС. Очаква се проектът да бъде финансиран по Оперативна програма „Транспорт“ 2014-2020 г.
Проектът е разделен на два участъка: Русе - Каспичан с дължина 135 км, еднопътна жп линия, и Каспичан - Варна с дължина 97 км, двупътна жп линия. Предвижда се строителството на железопътната линия да приключи до края на 2020 г.
В момента средно на ден по линията се возят около 780 пътници. Засега е трудно да се прогнозира какъв ще е броят им след реконструкцията.
Целта на обновяването на жп линията Русе-Варна е да се пусне скоростен влак Букурещ-Гюргево-Русе-Варна, което още повече ще натовари Дунав мост като съоръжение.
По данни на митницата в Русе средно по 5000 превозни средства минават за денонощие през Дунав мост в двете посоки. От тях леките автомобили са около 3000, а останалите са тежкотоварни камиони и около стотина автобуса.
Справка показва, че средно на година в посока Румъния през съоръжението преминават по около 700 000 превозни средства, като приблизително толкова влизат и в България.