България се е придвижила напред до 26-то място по ръст на цените на жилищата в глобалната класация на онлайн изданието Global Property Guide. През първото тримесечие на годината годишният ръст на цените на жилищата у нас се е ускорил до 2,3%, а спрямо предходните три месеца - до малко над 1% (с отчитане на инфлацията), сочат данните на изданието. Ръстът се дължи на дефлацията в българската икономика от август миналата година, която през февруари надхвърли 2,5% на годишна база, след което се забави до 1,6% през април. За май бе отчетено ново намаление на потребителските цени с 0,5%.
В номинално изражение през първото тримесечие цените на жилищата у нас са останали почти без промяна на годишна база (отчетен е спад от 0,05%), а спрямо предходното тримесечие е регистриран ръст от 0,22%. През първите три месеца на миналата година беше отчетен годишен спад на цените на жилищата от над 4,5% и 0,87% спрямо предходния тримесечен период. Това нареждаше страната ни на седмо място по спад на цените и в дъното на общата класация.
Дубай остава лидер в класацията на Global Property Guide по ръст на цените на жилищата. Повишението на годишна база през първите три месеца на годината се е ускорило до 31,57% спрямо 17,9% по същото време на миналата година (с отчитане на инфлацията). За периода януари - март спрямо периода октомври - декември 2013 г. увеличението на цените на жилищата в емирството е почти 9,6%.В номинално изражение ръстът достига съответно 34% и 10,13%. Вторият най-горещ жилищен пазар в света е столицата на Естония Талин, където през първото тримесечие е отчетен ръст на цените на жилищата от над 20 на сто на годишна база спрямо 5,6% за същия период на миналата година. Повишението за тримесечието е 6%.
Третата позиция е за Тайван с ръст от съответно 11,28% и 1,66%. Първата десетка на най-горещите пазари на жилища в света се допълва от Пекин (Китай), Филипините, Нова Зеландия, Австралия, Ирландия, Исландия и Великобритания. Гърция е на последно място в общата класация на изданието и лидер по спад на цените на жилищата за периода януари - март. Годишното понижение на цените обаче е продължило да се забавя, като за периода достига 7% спрямо 11% по същото време на миналата година. Само за тримесечието спадът е минимален - 0,3%.
Ръст на цените на жилищата, коригиран с инфлацията, е отчетен в 31 от 45-те пазара, наблюдавани от изданието. В номинално изражение повишение е регистрирано в 33 от държавите. На 30 пазара отчетеният ръст през първите три месеца на годината е бил по-силен спрямо темповете на растеж от същия период на миналата година.
В анализа се прогнозира, че цените на жилищата в глобален мащаб ще продължат да се ускоряват, като в някои държави се очаква те да се възстановят на предкризисните равнища. В документа обаче се посочва, че много от жилищните пазари са надценени и предстои корекция, още повече, че доста правителства започват да прилагат мерки за „охлаждане“, за да избегнат спукването на нов жилищен балон.