Ябълки, нарязани на парченца, потопени в мед и набодени на дълги дървени пръчки, подсладиха неделния ден на мечките в лесопарка „Липник“ за празника „Златната липа“. Гощаването на Бойка и Станди с лакомствата събра вчера десетки деца, родители, баби и дядовци пред клетката на мецаните. В очакване атрактивното хранене да започне, двете мечки няколко пъти се изкъпаха в басейна в новата клетка, боричкаха се и все поглеждаха към кофата, пълна с два килограма приготвени ябълки. Единият от гледачите от време на време се смиляваше и им подаваше по парченце. А когато същинската медена гощавка започна насред възхитените писъци на децата, някой донесе и кутия с американски понички. Тях гледачът „поднесе“ на Станди по спиращия дъха метод „уста в уста“, с което предизвика нова вълна от ужасено възхищение.
Празникът „Златната липа“ бе открит в събота от кмета на Русе Пламен Стоилов. Той поздрави организаторите и гостите и изрази пълната подкрепа на Общината за провеждането на такива събития, насърчаващи правилния начин на живот и хранене, съчетани с танци и забавления. Още в началото за всички присъстващи девойки в национални носии приготвиха церемониално липов чай, подсладен с липов мед. Пчелари от местното дружество „Пчела“ и от областното пчеларско дружество представиха своята продукция. Изложбата на вина, произведени от фирми в Русенска област, събра много ценители, на интерес се радваше и алеята на здравето и красотата, където бяха показани натурални козметични продукти.
Особено оживено бе на сцената на фолклорния фестивал, откъдето по целия лесопарк се носеха народни песенни и танцови мелодии. Най-малките посетители пък бяха привлечени от детските работни ателиета, където децата се учеха да правят картички и да оцветяват керамика. В празника се включиха и любителите на велоспорта, които направиха велошествие от Русе до Текето, за да се включат там в различните игри и развлечения до късно вечерта.