Руски клубове на съотечествениците от 25 български града в цялата страна си дадоха среща в Русе. Градът бе избран за домакин на седмата поред церемония „Съотечественик на годината“, която живеещите в България руснаци провеждат всяка година в дните около националния празник на Русия 12 юни.
С приветствия към стотиците гости и техните домакини се обърнаха генералният консул на Руската федерация Владимир Климанов, зам.-директорът на Московския департамент за работа с руските граждани зад граница Владимир Гончаренко, кметът на Русе Пламен Стоилов. С грамоти, дипломи и почетни отличия бяха наградени представители на различните клубове. Почетен знак за принос в развитието и укрепването на руско-българските взаимоотношения бе връчен на кмета Стоилов. От Русе има още четирима наградени - председателката на клуба на руските съотечественици Маша Станчева, преподавателката по музика Алфия Димитрова и представителите на младежката структура в Руския клуб Альона Суханова и Николай Инждов.
По време на тържеството беше изразена гражданска позиция от името на руската общност в България по повод трагичните събития в Украйна, като участниците в церемонията се присъединиха към акцията „Спасете децата и хората на Донбас“. Празникът продължи с богата програма в ресторанта на хотел „Рига“, а вчера гостите се запознаха със забележителностите на Русе и посетиха Басарбовския манастир и Ивановските скални църкви.