Знаковите постановки „Шинел“ и „Каквото направи дядо“, донесли световна известност на столичния театър „Кредо“, имат шанс да видят и русенци. Нина Иванова, Димитър Несторов и роденият в Русе Стелиан Радев ще покажат двата спектакъла на 16 и 17 юни от 19 ч на Голямата сцена в рамките на третото издание на Европейска театрална работилница, съобщи директорът на русенския театър Орлин Дяков. Арт форумът включва още две румънски постановки: на 18 юни от 19 ч в камерна зала „Слави Шкаров“ ще бъде представен „Пеликан“ на театър „Миньон“, а ден по-късно на Голямата сцена гостува театър „Одеон“ с „Натюрморт с дебел племенник“ в постановка на Йожен Фат.
Две книги ще направят своите премиери по време на работилницата. „Летопис на драматичен театър „Сава Огнянов“ на Крум Гергицов представя панорама на всички спектакли на русенския храм на Мелпомена от създаването на културния институт до 2014 година. Книгата е издадена от издателство „Парнас“ с подкрепата на Министерството на културата и общинската програма за финансиране на художествени проекти. Тя ще бъде представена на 18 юни от 17 ч в зала „Европа“. На 19-и е премиерата на „Пиеси“ на Мирча М.Йонеску в превод на Анка Станева - началото е в 17 ч в камерна зала „Слави Шкаров“.
Европейската театрална работилница вече има своята биография като ателие за обмен на творчески идеи и съвместни проекти, каза Дяков. Той посочи, че в резултат на русенския форум букурещкият театър „Одеон“ през май тази година е показал две свои представления в столичния театър „София“.