Дойде ред под ножа на съдебното изпълнение да попаднат и новите жилищни сгради на терена на бившето АОНСУ. Вчера те бяха описани от кантората на Иван Хаджииванов заедно с представители на взискателя СИБанк и вещо лице. В едния блок има 111 апартамента, а в другия - 98, отделно са магазините. В описа влиза и топлата връзка към старата част. 
Както е известно, два месеца по-рано заради дълговете на предприемача Явор Блъсков пропищяха стотици ужилени русенци, закупили евтини жилища във високото тяло на някогашната Академия за обществени науки и социално управление. За повечето от хората новината, че апартаментите им са ипотекирани, дойде като гръм от ясно небе. 
Тогава стана ясно и още нещо - че Блъсков е ипотекирал цялата земя на комплекса, която общо възлиза на около 15 декара. В това число влизат и парцелите, върху които фирмата „Пропърти къмършъл“, в която той е съдружник, вдигна два нови жилищни блока. 
Въпреки че те не са ипотекирани, сега банката сложи ръка и върху тях по законовата презумпция, че собственикът на земята е собственик и на сградите върху нея. Така за пореден път заради дълговете на Блъсков потърпевши се оказаха трети лица - строителят на обекта фирма „Интис“ и купувачите на новите апартаменти. 
Драматичният възел е сериозно заплетен, а ужилените със сигурност са ужасно набутани. Хората, които са платили апартаментите си, могат да ги изгубят или да им излязат двойно. Като че ли най-ощетен се оказва обаче собственикът на „Интис“ Теодорин Патриков. Той влиза в клопката, когато започва да строи обектите, но Явор Блъсков не му плаща и натрупва дълг от около 2 млн. лева. За да се издължи, прехвърля на Патриков собствеността на 100 апартамента. Това разказва потърпевшият строител и твърди, че за тези имоти вече има нотариален акт. За ипотеката на земята разбрал, когато се оформяла сделката, но Блъсков го уверил, че тя ще бъде вдигната. Нищо подобно обаче не се случва. 
Сега Патриков е ужасно притеснен. Ще трябва да пия една студена вода, казва ужиленият строител, след като вчера апартаментите в новите сгради бяха описани. Не зная какви апартаменти описват, те все още са в строеж и за да станат обитаеми, трябва да се въведат в експлоатация, коментира собственикът на „Интис“. Добавя, че все още не е взел и 5 лева от продажбата им и се заканва да махне дограмите. 
Вчера юристът на потърпевшите собственици на жилища във високото тяло на АОНСУ Пламен Маринов беше изненадан, че по настояване на банката се описват и новите сгради. Според него това вероятно е начин финансовата институция да притисне Патриков да откупи ипотеката на земята, върху която са построени новите блокове. Първоначално цената на трите парцела с обща площ 4197 кв.м е била 168 800 евро, сега обаче е скочила на 487 296 евро. Ако Патриков плати тази голяма сума, ипотеката ще бъде вдигната, но това означава той да поеме дълга на Блъсков, коментира Маринов. 
Освен това адвокатът съобщи, че завчера СИБанк е вдигнала ипотеката от 13 апартамента в старото тяло. Тази информация той получил от Явор Блъсков и сега очаквал документа.  
Опитът ни да се свържем с бизнесмена и съдружника му в „Пропърти къмършъл“ Тихомир Григоров пропадна. Никой от тях не отговори на позвъняванията ни. 
Сагата „АОНСУ“ очевидно продължава, а броят на ужилените се увеличава.