Уронила ли е прокуратурата престижа на бившия областен управител Румен Януаров и довело ли е до опасност за здравето и живота му привличането му като обвиняем за източване на републиканския бюджет - това предстои да реши Русенският окръжен съд в срок до 12 юли.
Ако съдът прецени, че искът на Януаров за причинени неимуществени вреди в размер на 43 000 лева е основателен, това означава, че срещу него е водена огромна конспирация с участието на прокуратурата, ръководството на НОИ, заедно с двата русенски ежедневника „Утро“ и „Бряг“, което е несериозно, пледира вчера в съдебно заседание държавното обвинение.
Самият областен управител през периода 2001-2005 година и защитникът му Анели Чобанова заявиха, че поддържат претендираното обезщетение, тъй като разследването срещу Януаров е довело до негативни последици и в обществен план, и в работата му, а освен това е застрашило живота му заради сърдечни заболявания. Той бе привлечен като обвиняем през пролетта на 2011 година, а в края на годината производството срещу него бе прекратено.
Вчера бе изслушана медицинската експертиза за здравословното състояние на Януаров през годините. От заключенията стана ясно, че предсърдното мъждене, от което той страда още от 2003 година, е хронично, но се усложнява от стрес и напрежение. То е можело да доведе до инсулт и тромбове в кръвоносните съдове и животозастрашаващи последици. Благодарение на това, че Януаров е провеждал профилактика, сърдечната му недостатъчност е била овладяна. Лекарят бе категоричен, че артериалната хипертония е типична за неговата възраст и няма отклонения от обичайното състояние. Няма и данни Януаров да страда от исхемична болест. Експертът обаче отчете, че в резултат на остра криза през юни 2011 година той е бил с влошена сърдечна дейност и е задържал течности в белия дроб.
Прокуратурата подчерта, че искът за обезщетение е изцяло неоснователен, тъй като няма причинно-следствена връзка между воденото дело и вредите, които той претендира. Според държавното обвинение разследването срещу Януаров не е довело до провал нито при подготовката му за конкурса за директор на РУСО, тъй като само 4 стотни са го деляли от спечелване на поста, нито за неуспешните резултати от участието му в местните избори през 2011 година. Претенцията, че имиджът му е уронен заради публикации в местните вестници, не била съдържателна, най-малкото защото самият Януаров е давал изявления в пресата, но не и прокуратурата. Заболяванията му пък датирали от дълги години преди привличането му като обвиняем, а отнемането на ловното му оръжие изобщо не елиминирало участието му в живота и събиранията на дружинката.
Както „Утро“ писа, Януаров вече осъди на първа инстанция прокуратурата заради това, че следственият отдел в Русе не е пригоден за инвалиди и по този начин органите дискриминират хората с увреждания, като не им осигуряват равен достъп до обществената сграда. Самият той е трябвало да изкачва на два пъти четири етажа с помощта на патерици и придържане от близки, за да стигне до следствието.