Разполагаме с ясни данни и документи за това, че три дни след изборите за евродепутати е подписан договор между българската страна и „Газпром“ за строеж на „Южен поток“. Два дни след това под погледа на трима американски сенатори господин Орешарски каза, че го спира. Той ще бъде в петък в парламента, за да разкаже какво се случва с „Южен поток“, какви са параметрите на договора и на заема, по който ще се плащат лихви. Това обявиха в Русе Петър Москов и Найден Зеленогорски от Реформаторския блок.
Двамата бяха категорични, че е еднакво унизително руска търговска компания да диктува българското законодателство и американски сенатори да променят мнението на премиера. Москов допълни, че министър-председателят е длъжен да даде отговор на въпроса кой ще плаща лихвите по банковия заем, договорен за „Южен поток“.
За реформаторите е добре в България да се проведе референдум по въпроса за задължителното гласуване, тъй като и на тези избори си е проличало корпоративното гласуване, което те определиха като „гласуване под натиск“.
Що се отнася до вероятни предсрочни избори, Москов и Зеленогорски потвърдиха, че Реформаторският блок е жив и в добро здраве, като очаква да постигне по-добри резултати от тези на евроизборите. Двамата бяха категорични, че единствената формация, с която биха се коалирали в бъдещия парламент, е ГЕРБ, но при ясно разписани правила и споразумения по модела на Германия.