Административният съд вчера даде ход на делото по жалба на бившия началник на отдел „Рентгенови системи“ и бивш шеф на митницата Веселин Георгиев, който оспорва закоността на заповедта за уволнението си поради съкращаване на длъжността. Георгиев иска отмяната й с мотива, че са допуснати съществени нарушения на административно-производствените правила. Според адвоката му в момента рентгеновите апарати на Дунав мост работят, но неправилната им експлоатация води до опасности. Георгиев има квалификация трето ниво за ръководител на обект, ползващ източници на йонизиращи лъчения.  
Друг такъв кадър в митницата няма и останалите му колеги са изложени на опасности.
Според юриста на митницата обаче жалбата е неоснователна, а заповедта за освобождаването на Веселин Георгиев - законосъобразна.
Делото бе отложено за 27 юни, тъй като съдът изиска допълнително доказателства на кои длъжностни лица са възложени функциите на вече заличената позиция началник отдел „Рентгенови системи“.
„В нито една друга митница в България не са подходили по този начин и за мен този ход на директора на Агенция „Митници“ е странен. Притежавам всички квалификации за длъжностите, които съм заемал в митницата 23 години, включително и началник на ведомството. Сега обаче излиза, че нищо друго не мога да правя и щом съкращават щата началник на ретгена, трябва да ме освободят от митницата, което за мен е обидно“, каза след делото пред „Утро“ Веселин Георгиев.
Георгиев беше началник на Митница-Русе в периода 2011-2013 година. Когато правителството на БСП и ДПС дойде на власт миналата година, той беше понижен в началник отдел „Рентгенови системи“. След влизането в сила на новия устройствен правилник на митниците през април тази година длъжността беше съкратена, а Георгиев освободен от работа.