Американският вариант е само пример как и най-богата страна в света може да има проблеми с бюджета. Ние като най-бедната в Европа се надявам да нямаме този тип проблеми.

Това каза пред TV 7 председателят на Комисията по бюджет и финанси в НС Йордан Цонев. Имаме проблеми с икономиката, която е стигнала до ръба на рецесията и ние трябва да изведем няколко приоритета. Основната задача е да стабилизираме икономиката с усилията, които вече полагаме 130 дни. С тези усилия, под натиска на протеста, и от поведението на ерзац десницата - ГЕРБ, ние в тези условия трябва да успеем. Ако сянката на Дянков означава последиците от управлението на ГЕРБ – това ще тежи.

Фискалните резерви бяха изядени по време на управлението на Борисов, но това не е оправдание за нас, заяви Цонев. Той подчерта, че Бюджет 2014 няма да прилична на всички останали бюджетr през тези 23 години. "Ще бъде различен по това, че в него за първи път приоритетите ще бъдат изведени през конкретни сметки с конкретни пари. Т.нар. програмно бюджетиране, което беше по желание досега, сега ще бъде изведено извън министерствата. Ние определяме три приоритета в този бюджет – социална политика, икономически растеж и образование. Тези приоритети ще се обезпечат с един доста революционен подход – сумите, предназначени за развитие на тези политики ще се извадят в 2 отделни фонда или сметки, които ще обезпечават проектите по тези програми. Тоест трябва да се кандидатства, за да получиш средства. Министерствата ще разполагат със средства от оперативните програми. Този процес, за да има успех, трябва да бъде прозрачен. Тоест по точно определени критерии да се кандидатства, обясни Цонев.

За битката с монополите Цонев каза, че е разработен закон за офшорните зони, който се казва закон за икономическите и финансови взаимоотношения. Тази седмица ще бъде внесен в парламента. Има 20 забрани в закона къде не могат да участват офшорните фирми. В закона има точка за офшорни компании, които няма да могат да бъдат издатели нито на печатни медии, нито на радиа и телевизии, уточни Цонев.

По въпроса за кворума, аз предвидих в началото на работата на НС, че при това разпределение на силите в НС ще бъде много трудно да се работи по стария график – два дни само за комисиите и три дни за парламента, плюс парламентарният контрол. Лично ще предложа НС да направи правилника така, че да се работи повече. Какво по-хубаво да нагодиш правилата спрямо избора на българите, каза Цонев.

Задача на политическите сили е не да реват от сутрин до вечер по микрофоните, а да работи парламентът, каза Цонев.

Запитан дали ДПС е в ръцете на "Атака", Цонев беше категоричен: Не сме в ръцете на "Атака". ГЕРБ като член на ЕНП няма ли задължения да участва в заседанията на НС, те са изпратени да бойкотират това събрание. Аз знам какво иска Борисов, иска предсрочни избори, за да нарами чувалите с напечатани бюлетини пак, заяви Йордан Цонев.

Не сме за избори в момента, това ще е контрапродуктивно за страната, убеден е Цонев. Той посочи, че България има нужда от десница. ГЕРБ е ерзац десница, която е продукт на същите хора, които в момента са овладели Реформаторския блок (РБ). В Гражданския съвет на РБ над 80% са хора от кръга "Капитал" - Иво Прокопиев, политологът Иван Кръстев. Това са същите хора, които представляват същинското задкулисие в България. Това са същите хора, които имат историческа заслуга за разцепването на десницата в България. Нас ни отцепиха от десницата тези хора още през 1998 г. В СДС прокараха процесите на разделението на Костов целия в бяло и останалите виновни. Те са автори на този проект и ако го отрекат, аз имам свидетели. Тези хора продължиха разцеплението след това на Петър Стоянов, Надежда Михайлова (Нейнски – бел. ред.). Хора, които не са виждали жив избирател в очите, не може да правят политически проекти. Тези хора обаче имат министри във всеки кабинет. Това е задкулисието. И ако десницата не се отърси от този кръг, тя няма да е десница, подчерта още Цонев.