Бившият треньор на Левски Славиша Йоканович даде пространно интервю пред главния редактор на Livesport.bg Крум Савов в предаването му „Спортен свят” по Канал 3. Той отчете плюсовете и минусите от престоя си на „Герена” и коментира скандалната преконференция, на която фенове на „сините” изгониха наследника му – Ивайло Петев.
Йоканович заяви, че хора в клуба не са направили всичко възможно Левски да бъде на нужното ниво. Като основни виновници затова сръбският специалист посочи върха на пирамидата - Тодор Батков, Иво Тонев, Наско Сираков, Христо Йовов, както и самия себе си.
Ето и цялото интервю със Славиша Йоканович:- Очаквахте ли да си тръгнете толкова рано и по такъв скандален начин от „Герена”? Вашият наследник Ивайло Петев пък също не остана на поста, след като феновете го изгониха.
- Във футбола се случват такива неща. Но не очаквах да бъда сменен точно в този момент. Видях грозните събития, които се случиха след напускането ми. За щастие, нямам директен принос за тях, но очевидно имам индиректен. Това беше много грозен акт и показва лошата страна на българския футбол, страната ви и Левски. Кадрите със събличането на Петев обиколиха света. В същото време аз имам прекрасни спомени от тази страна, София е красив град, а Левски е велик клуб и такива неща не трябва да се случват. Това, което искам сега е напрежението да бъде потушено и новият треньорски екип да успее да вдигне отбора за предстоящите мачове, а Левски да се върне на това ниво, на което всички желаем да бъде.

- А разбрахте ли, че на въпросната пресконференция феновете заявиха на Наско Сираков, че искат Вас за треньор вместо Петев? Ако Ви се бяха обадили от ръководството веднага след инцидента, щяхте ли веднага да се върнете?
- Ситуацията в клуба наистина беше чудна. В един момент президентът на клуба решава да уволни треньора. Това се случи с мен. Но реакцията на феновете показва не толкова връзката им с мен, колкото връзката им с Левски. Хората си казаха, че им е омръзнало треньорите да се сменят през 2-3 месеца. Те искат на някого да се даде време да работи за да покаже качествата си. Иначе що се отнася до колегата ми Ивайло Петев, на мен ми е жал за него. Той няма никаква вина, че попадна в такава ситуация. Като треньор, не искам един ден да попадна на негово място. Разбирам защо феновете направиха това, но не одобрявам начина им на действие. Иначе вече 2,5 месеца съм в България. Останах с отлични впечатления, бях в прекрасна страна, в прекрасен град, в много голям клуб. Доволен съм от работата си, но също така съзнавам, че не играехме привлекателен футбол. Продължавам да мисля обаче, че можеше да се справя, ако бях останал по-дълго в отбора. Но реално никой не ме е помолил да остана след случилото се с Ивайло Петев. Беше ми казано, че повече няма да съм треньор на Левски.

- Защо не Ви се получиха нещата в Левски? Някой път казвахте, че имате най-добрите играчи, а преди това пожелахте 9 нови. След последния мач заявихте, с тези играчи толкова, с тази игра нямаме шанс срещу ЦСКА. Има ли Левски най-добрите играчи или, както каза Наско Сираков, тези нямат класата да са в отбора?
- За мен като треньор на тима, те бяха не просто най-добрите в България, а най-добрите в света. Наистина в началото казах, че ми трябват четири попълнения, но изгонихме четирима и затова започнах да говоря, че ни трябват девет. После говорихме за 7,8,5. Накрая спрях да говоря, защото беше явно, че няма как да привлечем още футболисти. Исках нови, защото ни трябваше свежа кръв, отборът да стане малко по-силен. Тези, които взехме, бяха свободни агенти, клубът не е платил нито едно евро за тях. И в такъв момент, когато взимаш такива футболисти, има голям риск да се окаже, че те не са подходящи за клуба. Каква е истината ли? Това, което говорех през тези месеци е истината, защото работех в голям клуб и в такъв голям клуб си задължен да говориш истината. Разбира се, че виждам и мои грешки, които допуснах. Но също така виждам грешки и на хора в клуба, които не направиха всичко възможно Левски да бъде на нивото, което заслужава.

- Кои са тези хора? Имаше ли някой, който да Ви диктува състава, тактиката, кои да играят? Новите попълнения, които взехте, бяха ли съгласувани с Вас? Някой попита ли Ви дали сте съгласен с изгонването на Мюлдер, Рамос, Лопес и Жоао Силва?
- Кой е виновен ли? Ами тези, които са на върха на пирамидата. Аз като човек, който отговаряше за спортно-техническата част, президентът Тодор Батков, Наско Сираков, Иво Тонев, Христо Йовов. Всички ние сме виновни затова, което стана. Но ако ме питате, дали някой умишлено е саботирал работата ми, това в никакъв случай не е било така и никога няма да кажа подобно нещо. Никой никога не ми се е месил в определянето на състава, тактиката, воденето на тренировките и мачовете и в работата ми като цяло. Това при мен няма как да се случи. Всичко решавах аз сам. Що се отнася до четиримата изгонени, идеята тръгна от клуба, беше съгласувана с мен и аз се съгласих. Но трябваше да вземем играчи на тяхно място. От там тръгна тази история с броенето на нови попълнения. Мислех, че може да плащаме за привличането на футболисти, но се оказа, че това не е възможно.
Иначе имах информация за всеки дошъл в клуба, никой не може да дойде без моето знание и съгласие. Да, има и такива, които исках, но не дойдоха. Споменахте имената на Путинчанин, Себайос, Сейтаридис. Има и такива, за които не знаете. Бяхме ги гледали, искахме ги, но не успяхме да ги доведем.

- Имало ли е момент, в който сте усещали от футболистите бойкот или нежелание да играят? Имаше такива съмнения.
- Не, не мисля, че играчите са ме бойкотирали. Тук става въпрос за съвсем други неща. Мачът срещу Локомотив София, който се оказа повратната точка, бе крачка назад за нас. Наистина не видях достатъчно амбиция, достатъчно концентрация и желание от играчите. Но видях и нещо друго, това може да се случи и в следващ мач на Левски и отборът да изпадне в подобна ситуация. Да не победим отбор, който беше по-слаб от нас, но това да не се забележи на терена. Не си пролича, че Локомотив наистина е по-слаб. Иначе ако говорим за саботаж, няма такъв. Просто не можахме по-бързо да стабилизираме Левски. Малко по-късно и феновете и медиите ще оцените, че аз и моят тим свършихме някаква работа. Може би не беше в много бързи темпове, но не могат да се направят чудеса за 2-3 дни. Левски вървеше с малки стъпки напред. Все още продължавам да вярвам, че ако бях останал през зимата, ако имах възможността да направя подготовка, да привлечем нови попълнения, щяхме да изглеждаме в много по-добро състояние. Всички в клуба бяхме наясно, че има по-силни отбори от нас. Вероятно и феновете са го видели, въпреки че им е трудно да си го признаят. Няма как за 2-3 месеца да стигнем нивото на тези отбори. Затова трябваше много работа и може би през зимата щяхме да го постигнем.

- Взехте ли си всичко като заплати, неустойки, които Левски Ви дължи до края на договора? Имате ли оферта от някой друг отбор?
- Ясно е до какво се стига след прекратяването на всеки договор. Клубът трябва да изчисти някои задължения към мен, но това са чисто технически подробности. Левски е голям клуб. Имам да получавам някакви суми, но те не са големи. Не е нужно да ми се изплати всичко до края на договора, защото има клауза в договора, която предвижда какво се случва при преждевременното му прекратяване. Нямам никакви притеснения, че някой може да ме излъже, уверен съм, че всичко ще бъде наред.

- Припомня се мачът между Партизан и АПОЕЛ реванш от квалификациите на Шампионската лига. Подозренията са, че тотомафията е искала Партизан да влезе в групите на турнира и когато не се е случило, Вие изведнъж сте си тръгнали с едно писмо. Две години сте били без работа и че един вид мафията Ви е извадила от футбола. След това сте отишли в меката на „черното тото” и оттам се прави връзката, че някои мачове на Левски може да са били съмнителни, като например този с Нефтохимик.
- Без да Ви обиждам, това, което ме питате, са велики глупости, най-големите, които съм чувал. Погледнато хронологично, мачът с АПОЕЛ не беше този, след който аз си тръгнах от Партизан. Имаше още два срещу Жилина в Лига Европа, завършихме 0:0 у дома и тогава ситуацията се изостри още повече. След това навън победихме с 2:0 и Партизан влезе в групите, но аз вече нямах желание да работя и затова напуснах. Относно работата ми в Тайланд, не познавам нито един букмейкър там. Още след мача с Нефтохимик казах, че победихме благодарение на играчите на противника, които не ни дадоха отпора, който очаквах. Но за пръв път чувам за уредени мачове тук и в Сърбия. Знам, че подобни неща съществуват, но не и за мачовете, за които говорите.

-Твърди се още, че всичко е било уредено. Милисавлевич (б.р. – сега в ЦСКА) не е трябвало да играе добре и още куп други неща…
- Това няма как да е истина, просто защото Милисавлевич ни вкара два гола при загубата с 0:2 като гости. Не знам колко щеше да ни вкара, ако беше играл както трябва.

- Тук се прави връзката между Наско Сираков, неговият кум Костадин Хаджииванов, когото Интерпол издирва за уреждане на мачове.
- Наско Сираков е мой приятел, а аз приятелите си никога не предавам. Това са абсурдни неща. Да, може би очаквах да ме защити в тази ситуация. Може би е опитал да го направи, но не е успял. Не бягам от никого. Никога не съм взимал пари от трансфери и от неща извън договора ми.

- От видяното досега, смятате ли, че българското първенство има качество? Фаворит за титлата ли е Лудогорец, ЦСКА връща ли се в играта и има ли шанс Левски да се върне за титлата за 100-годишнината?

- Знам, че голямата цел на Левски за юбилейния сезон беше спечелването на титлата. Изостава много от първия, но все още е октомври и е рано отборът да сваля гарда и да се откаже. Вярно е, че ще е много тежко, но да не забравяме, че и купата не е за отписване. Левски не трябва да се предава.
Относно класата на Лудогорец – когато играем срещу тях, естествено е да искам да ги победим, защото са наш съперник. Когато обаче те играеха в Европа, исках да побеждават. Казах, че приемам успеха на Лудогорец като свой, може би това не се хареса на феновете. Но когато съм част от българския футбол, няма как да не се радвам на подобно нещо. Знам как мислят запалянковците – че отбор от малък град, със 100 души публика не може да бъде по-напред от Левски в класирането. Но аз вярвам, че Левски ще успее, защото е велико име, защото има голяма публика и ще се върне на първото място.
ЦСКА ни води с 4 точки, но се надявам след дербито разликата да бъде сведена до 1. А като говорим за актив, не искам да споря дали голът ни срещу Локо София в края бе отменен правилно, но срещу Литекс не ни дадоха чиста дузпа. Може би ако в първите мачове разполагахме с Деко, Туре, резултатът щеше да е различен. Опитах да направя всичко по силите си, но не успях. Пожелавам на колегата след мен да успее.

-Какво научихте на български?
- Трудно ми е да кажа нещо, въпреки че доста добре разбирам въпросите Ви. Но пък и за съжаление не ми остана много време да науча български (смее се). Вече не съм на работа в клуба, но завинаги ще си остана фен на Левски. Пожелавам много успехи на хората в клуба, на феновете, на играчите. Мисля, че черта на българина е обикновено да се подценява, надявам се вече на не е така и хората в отбора да повярват в силите си. И нека Левски отново да бъде на нивото, на което заслужава да бъде.