Тежко е изящното изкуство - това си припомнихме за пореден път, докато подреждахме скулптурите за изложбата, каза директорът на Художествената галерия Елена Великова при откриването на експозицията „Наследство в камък и щрих“ на отбелязването на 80-годишнината на РХГ. Изкуствоведът Мария Тодорова подчерта, че много от ценните графики и скулптури за първи път излизат „на светло“ от фондовете на Галерията, в които се пазят близо 2800 произведения на изкуството.
Да поздравят работещите в РХГ специално дойдоха заместник-кметовете по културата и по европейските въпроси Иван Григоров и Страхил Карапчански. Поздравителен адрес от кмета Пламен Стоилов връчи Карапчански и увери, че реконструкцията на сградата на „Борисова“ 39 ще бъде приоритет за общината в следващия програмен период. Григоров поднесе на Елена Великова плакет „Русе“, с който по заповед на кмета Галерията се удостоява за значимия й принос в живота на Русе. Отец Николай предаде благословението на патриарх Неофит, поздравления, подаръци и много цветя добавиха институции, сред които и Министерството на културата.
В празника се включиха и двама именити български джазмени. Тромпетистът Венцислав Благоев и роденият в Русе, но повече известен в чужбина пианист Теодор Петков подариха разкошен концерт на гостите на РХГ. Към своите вълшебни изпълнения Благоев приобщи и публиката, като раздаде ударни инструменти, а на младия тромпетист от общинския духов оркестър Александър Миланов повери дори един от своите тромпети. Сашко бързо преодоля първоначалното смущение и успешно партнира на големия Венци Благоев.