Агънце, което се въртя на чеверме от сутринта до следобед, безапелационно спечели Големия черпак за майсторски умения в приготвянето на барбекю. Изкушението на гюргевския отбор спечели небцето и симпатиите на журито с председател директора на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Владимир Хвърчилков не с превъзходния си вкус, а и заради невероятната лъчезарност и артистичност на кулинарите. В изблик на щастие от спечеленото първо място един от румънските майстор-готвачи вдигна на ръце чаровната Радост, която му поднесе наградата.
Барбекю фестивалът, който се проведе на метри от река Дунав в събота, бе организиран от „Ротари клуб Русе-Дунав“, бе подобаващо открит от Общинския духов оркестър. Мъгливият съботен ден събра на едно място ротарианци от цяла България, както и гости от Румъния и Сърбия, които бяха окупирали 14 барбекюта и от тях се носеха аромати на печени пържоли, наденици, суджук, плескавици и зеленчуци. В празникът, който имаше за цел да събере средства за обновяване на материалната база в русенските училища, се включиха зам.-кметът Димитър Наков и депутатът от ГЕРБ Пламен Нунев.
Второто място в кулинарната надпревара заслужи български барбекю-отбор, а третата позиция си разделиха други нашенци заедно с майсторите на плескавицата от Нови Сад. След тържественото връчване на наградите, празникът продължи с много музика и танци.