Собственик на билярдна зала след седем години съдебни спорове осъди МВР да му плати 300 лева обезщетение за моралните вреди, които му били нанесени с незаконно отнемане на книжка. Всъщност искът на Н.С. е за много по-голяма сума плюс имуществените разходи, които е претърпял - за заплата на шофьора, който го карал докато е без книжка, за платените такси по жалби, такси за явяване на изпит и куп още разноски. Но останалите му претенции бяха отхвърлени от Русенския административен съд.
Историята започва през февруари 2006 година след катастрофа, в която няма жертви, а само две омачкани коли. Едната е на Н.С., другата кола била управлявана от жена. След инцидента книжката на Н.С. е отнета по заповед на тогавашния шеф на КАТ-Русе, въпреки че от самото начало той твърди, че не е бил виновен за катастрофата. Документът обаче му е отнет и заради контролен въпрос, който му задават катаджиите: дали може да бъде изпреварвано пътно превозно средство, което е подало сигнал за промяна на посоката. Тогава водачът отговорил, че може, след като е подал звуков сигнал. А това било грешен отговор. Съставили му акт, наложили му глоба и му отнели книжката.
Н.С. обжалва наказателното постановление в съда и то е отменено още през 2006 година заради съществено процесуално нарушение. В съда се оказва, че върху акта за нарушение няма негов подпис.
С подадената жалба за отмяна на принудителната мярка, с която му е отнета книжката, удря на камък - две съдебни инстанции потвърждават заповедта и тя остава в сила.
През декември Н.С. се явил на проверовъчен изпит и си върнал правоспособността. Но си платил за изпита,  запазил бележките и за всички такси и жалби, които е плащал. А те били до всички възможни институции у нас и в Европа.
Русенецът обаче продължил със съдебните битки: завел дело срещу другата шофьорка, участвала в катастрофата. И в съда успява да докаже, че не той, а тя е виновна за катастрофата. Съдът е категоричен, че водачката на другия автомобил е нарушила правилата и му е отнела предимството, като с това тя е причинила катастрофата. Затова и дамата е осъдена да плати обезщетение за потрошената кола на Н.С.
Това обаче се случва чак през 2010 година - късно, но все пак приживе. Въоръжен с това съдебно решение, Н.С. подава искане за възобновяване на делото, с което оспорва отнемането на книжката си. През 2011 година ВАС разрешава делото да се възобнови. И при повторното разглеждане на спора Н.С. печели и него - съдът оменя заповедта, с която книжката му е отнета. Защото според Темида на човека му е била наложена принудителна мярка без да е била доказана неговата вина. А дали е отговорил правилно или не на контролния въпрос пред КАТ при това положение остава факт без никакво значение.
Едва след всички тези перипетии Н.С. завежда настоящия, вече последен по веригата съдебен спор по Закона за отговорността на държавата срещу МВР. И иска обезщетение за преживения стрес и незаконно отнети шофьорски права. И в крайна сметка съдът прие, че Н.С. действително е станал жертва на незаконосъобразни действия на полицията, затова му присъди и обезщетение за преживения стрес. Но го определи едва на 300 лева, вместо поисканите 10 000. И отхвърли всичките му претенции за изплащане на имуществени вреди. Което прави твърде вероятна възможността решението по това дело да бъде оспорено както от Н.С., така и от МВР.
Впрочем, за полицията влизането в сила на това решение ще представлява един твърде опасен прецедент. Особено като се има предвид фактът, че огромна част от наложените на шофьорите санкции впоследствие падат в съда.