Световният номер 2 Новак Джокович защити титлата си от Мастърса в Шанхай, след като победи Хуан Мартин дел Потро с 6-1, 3-6, 7-6(3) в изключително оспорван и интересен финал.

Двамата тенисисти се намират в отлична форма, като Дел Потро разби лидера в световната ранглиста с 6-2, 6-4 във вчерашния полуфинал. Джокович обаче започна финала много по-уверено и набързо натрупа преднина от 5-0, а малко след това затвори сета с 6-1. Дел Потро обаче отговори по страхотен начин и взе първите три гейма на втората част, след което не изпусна преднината си и изравни резултата след 6-3 във втория сет.

Истинското зрелище за зрителите дойте в решаващия сет, когато и двамата показаха най-доброто от играта си и всеки от тях изглеждаше близо до победата в даден момент. При 5-4 в своя полза сърбинът имаше два мачбола при сервис на съперника, но ДелПо успя да ги отрази, а след това стигна и до тайбрек. Там опитът и самочувствието на Джокович си казаха думата и той стигна до крайния успех след общо 2 часа и 32 минути игра. По този начин Ноле защити титлата си в Шанхай и спечели общо 15-ти трофей от Мастърс сериите и 39-та титла в кариерата си.