Ася ПЕНЧЕВА
Лидерът на ВМРО-Русе Искрен Веселинов записа името си в списъка на русенските автори с първата си книга „Черният гмурец“. Това е своеобразен отговор на Джоан Роулинг и нейния герой Хари Потър, по който дъщеря ми Вили се беше увлякла, сподели авторът за творбата си. В историята на патриота Веселинов детето-магьосник е момиченце, а действието се развива в България, като главните роли са поверени на типично родни митологични същества - вили и юди, върколаци, караконджули и змейове.
Децата измислиха героите, а останалото беше лесно, споделя още Веселинов. Неговите 708 страници са попълвани всеки ден в продължение на три години, като най-продуктивни са му били часовете от оставянето на момичетата му в училище до момента, в който телефонната делова инвазия стане нетърпима.
Книгата вече е по книжарниците, а официалното й представяне тепърва ще стане факт. В петък писателят ще има още една премиера - промоция на Випуск 2014 на Юридическия факултет, по време на която и той ще получи официално дипломата си.