Конкурсът за наемател на Халите за втори път се провали, след като вчера единствените двама кандидати „Пацони маркет“ и „Билла България“ бяха декласирани. Сега предстои да се обяви трета процедура. Но няма гаранции, че и тя няма да зацикли, защото условията няма да бъдат променяни.
Конкурсната комисия вчера първо отстрани „Пацони маркет“ на основание, че на 1 май 2011 година договорът с фирмата на Пламен Здравков като наемател на супера в „Чародейка“ е бил прекратен по негова вина. По тази причина съгласно Преходните и заключителни разпоредби на Наредба 2 в следващите 5 години, т.е. до 1 май 2016 година, той няма право да участва в общинските процедури.                   
Адвокатът на фирмата Николай Денев опонира с аргумента, че по-късно неговият клиент е купил същия общински магазин. Той обвини Общината, че това е трик за отстраняване на клиента му от процедурата. В документацията на първия конкурс такова условие нямаше, а сега е вкарано умишлено, каза той.
Изненадващо от играта отпадна и „Билла България“. Тя пък беше декласирана, защото не представи удостоверение за банкова гаранция. Вместо това компанията беше подала само декларация за готовност да представи такава, ако спечели. Както обясниха представителите на „Билла“ Георги Николаев и Станимир Петков, било неоснователно да се блокира такава голяма сума предварително, а и банките я давали при сключен договор.
Комисията обаче бе категорична - представянето на банкова гаранция е едно от конкурсните условия, приети с решение на Общинския съвет и щом липсва, фирмата трябва да бъде декласирана.
Така и вторият конкурс за емблематичния русенски магазин приключи безславно. Миналата година още при обявяването на първия през февруари „Пацони маркет“ обжалва в съда заповедта на кмета с мотива, че конкурсните условия са дискриминационни. През април 2014-а Върховният администравен съд отмени кметската заповед, а след повторно решение на Общинския съвет процедурата бе обявена отново.
И при новата патова ситуация в най-изгодно положение остава „Клуб Олимпиец“, който вече 11 години стопанисва Халите и ги отдава под наем на ЦБА. На сесията през април тази година заради решението на ВАС съветниците отново продължиха правото на безвъзмездно ползване на магазина от „Олимпиец“ до избора на нов наемател, но за не повече от 6 месеца. Срещу това клубът ще дава на спортните клубове по 16 500 лв. на месец без ДДС. Ако и третата процедура удари на камък, със сигурност единственият възможен изход ще бъде, договорът с „Олимпиец“ отново да бъде удължен. 
Любопитно е, че ЦБА не участва във вчерашния конкурс с оферта, макар че беше закупила конкурсни книжа. Обясненията за това може да са различни - или че условията и размерът на инвестицията от 800 000 лв. са им са видели прекалено тежки, или че са подозирали провала на вчерашния конкурс.
Показателно беше, че пред конкурсната комисия вчера представителите на „Билла“ изразиха доста притеснения относно условията на проектодоговора. Те питаха дали неговите клаузи могат да бъдат променени, но отговорът на комисията бе, че това е невъзможно, защото той е част от конкурсната документация.