Обещанията на украинския банкер Игор Коломойски да дава награди за всеки убит или ранен „москал“ (руснак, московчанин), привлякоха в югоизточната част на Украйна бойци, готови да изкарват прехраната си чрез убийства. Приватбанк, собственост на Коломской, дори постави огромни билбордове с надписа „Изгодно предложение от ПриватБанк: $10 000 за москал“.
В Youtube се появи запис на разговор на „ловци на глави”, получаващи по няколкостотин долара за всеки убит. От видеото става ясно как неизвестни обсъждат предпочитанията на олигарха, който плаща повече за ранените.

"Хиляда долара за всеки убит опълченец. Това са стари цени. Сега плащат по-малко". При това, съдейки по разговорите, с "лова" на хора се занимават малки мобилни групи, привлечени от обещанията на олигарха да плати щедро.

Във видеото неизвестните престъпници спокойно обсъждат и си споделят насъщни проблеми, свързани с "работата" им, като например неудобството при транспорта на телата на убитите.

Било неудобно да се превозват в автомобилите, защото всичко се цапало с кръв и после трудно се почиствало. Един от тях съветва да се използва найлон, за да се избегне замърсяването.

Друг пък се хвали, че разполага с хладилник, където съхранява телата на убитите по-дълго време.

За тези, които са останали без пари, на записа се чува още по-шокиращ съвет. Един от бойците споделя личния си опит в мародерство. Изгодно било да се претърсват убитите. У тях могат да се намерят пари, златни накити и други, като по този начин могат да се "докарат" до 5 хиляди долара.