За 50 дни един русенски учител преброди Европа и мина по два поклоннически пътя като пилигрим, както са наричани средновековните поклонници. От по-малко познатия римски Виа Франчиджена, по който всяка година множество християни отиват на поклонение в Свещения град, Борис Старчев стъпва на прочутия Камино де Сантяго, който започва от Южна Франция и свършва пред катедралата в испанския град Сантяго де Компостела, където е гробът на св.Яков. От 18 юли до 8 септември преподавателят по математика и компютри в Европейското училище изминава 5000 километра през 5 държави на велосипед.
Знаех основните неща, но много от детайлите научавах в движение, импровизирах, питах, говорих с хората и съм щастлив, че успях да стигна светите места и да се прибера жив и здрав с велосипеда си, разказва Старчев за своите 50 дни пътешествие през Гърция, Италия, Франция, Испания и Португалия.
Важно е да се спомене, че
учителят съвсем не е начинаещ велосипедист и турист
Той е човекът, който за първи път извежда в планината алпиниста Иван Томов, който преди месеци бе в Пакистан и оцеля по чудо след стрелба на талибани. Самият Старчев още след студентството идва в Русе по любов, след като през 1978 г. завършва Факултета по математика на Софийския университет. Първо работи като компютърен специалист, а след това завършва Централноевропейския университет с магистърска степен по икономика.
Преди 22 години директорката на Руската гимназия в Русе /сега СОУ за европейски езици/ Екатерина Трифонова го кани да преподава математика на английски език. И той приема, за да остане. Точно оттогава е забравил и за колите - движи се само на колело, а в краен случай рента кар или такси.
Старчев поставя
началната точка пътешествието си на южната българска граница, на пункт Кулата
Оттам потегля през гробниците на Филип Втори Македонски, Метеора и до Игуменица на брега на Адриатика. Навсякъде нощува в манастири, където всеки е добре дошъл и таксите за нощувки са минимални.
На италианска земя учителят поема по религиозния път Виа Франчиджена, по който някога пилигримите вървели пеша от Швейцария през свещения Рим към светите места в Йерусалим и обратно. Навсякъде има маркировка, издадени са книжки с точни указания и няма начин да се объркаш. На ден вземах около 80-90 км, като не съм се напрягал излишно, защото все пак не съм на състезание и целта ми е друга, казва Старчев. Колелото му е най-обикновено, градско, на четири години, но със сменени капли, външни и вътрешни гуми, верига, задна зъбчатка и спирачки. Напомпах го в София и така до връщането си - без никакъв проблем, хвали го стопанинът.
Само в Рим, Барселона, Сантяго де Компостела, Лисабон и Севиля учителят остава повече от два дни. В останалите градчета и села по маршрута
Старчев има за цел да усети духа, хората и живота им
Италианската част от историята му преминава през столицата Рим и Пиза с наклонената й кула по маркирани и хубави пътища, за да стигне до Генуа и оттам до Монако. Мислех да хвърля един зар в столицата на хазарта, но тъй като нямах официално облекло, любезно ме поканиха да дойда друг път, шегува се колоездачът, който носи само малка раничка с летни дрехи и санитарни материали на гърба си. В Кан всички хотели и хостели били заети и на Старчев му се наложило да нощува на брега на Средиземно море в спалния си чувал. Сутринта в 4 часа ме събуди машината, която подравнява и почиства пясъка, страхувах се, че може и да не ме забележат и да ме оберат и мене, разказва с усмивка той.
Навсякъде виждах изумително красиви гледки, от които ти спира дъхът, а по пътищата пълно с колоездачи. Не става дума за магистралите, а за онези панорамни обиколни шосета, които са направени за удоволствие и наслада, вдъхновен е още учителят. За да е пълно усещането за красотата и очарованието на Прованса, русенският пилигрим допълва колорита на пейзажа задължително с чаша бяло вино и букет от френски сирена. През цялото време не пропусках да опитам от храната на местните, тъй като тя е още един детайл, който описва живота по тези ширини, честен е ценителят на добрата кухня. Августовската топлина му позволявала да нощува дори на открит ТИР паркинг само с чувала си.
В Барселона Старчев е пленен от архитектурата и остава там втори ден,
за да види и фиестата по повод Успение Богородично
на 15 август. Направило му впечатление, че в цяла Испания надписите в музеите и дори менютата в ресторантите са на испански, английски и руски език. Руснаците били навсякъде и по всичко личи, че им харесват слънчевите страни. Пътят му продължавал към Сарагоса, Логронио и неговия средновековен манастир, Бургос и местния общински хостел на три етажа. Само за 10 евро имаш чисто легло, кухня и пералня и всички места са винаги заети, пояснява той.
Краят на поклонническия маршрут по Камино е Сантяго де Компостела, главният град на Галиция. Според преданието тленните останки на обезглавения през 44 г. Яков са пренесени в Галиция в талига, впрегната с диви биволи, опитомени с едно прекръстване. Светецът е погребан край Падрон, селище в близост до съвременен Сантяго. С течение на времето мястото е забравено, докато през 813 г. не се появява звезда, която го осветява, за да го покаже. Campus Stellae /лат. „Поле на Звездата“/ става второ име на града на св.Яков. Русенският учител отседнал в един от малките манастири, и получава дипломата за преминатия път на поклонниците.
Казват, че апетитът идва с яденето, затова и при мен след това невероятно преживяване ми се прииска да стигна до
Финистера - Края на земята в Португалия
признава пътешественикът. Така са наричали през Средновековието най-крайната западна точка на португалския бряг на океана. От скалите, в които се разбиват океанските вълни, се вижда само водният безкрай. За много от поклонниците това е истинският финал на Камино - там където земята свършва. Поредицата от малки градчета отвежда Старчев до Финистера. Заради силното вълнение не успял да поплува, но пък вниманието му привлякло вълнението от крайбрежните спретнати кръчми. Португалия е по-древна от Испания, няма огромни катедрали и народът се събира обикновено в центъра на селцето си за лежерни разговори на по бира или вино, разказва Старчев.
Все пак пътят му трябвало да продължи след Лисабон и земята на откривателите, като посоката е сменена - рязко обратно на изток. Времето напреднало и след здраво каране до Севиля на учителя му се наложило да хване автобуса към родината. Сгънал колелото, настанил се и след три дни и три нощи пристигнал в България.
Сега, при това пътешествие, се убедих в едно - Европа наистина е прекрасна и ние сме част от тази общност, която е рай за велосипедистите, категоричен е Старчев. Най-голямата му надежда е, че и в нашите ширини един ден велосипедистите ще са добре дошли.