Най-тържествено обещавам, че „Енерго-Про“ няма да ви спре пак тока, заяви в четвъртък вечерта Явор Блъсков на свиканото от него общо събрание на етажната собственост в многострадалния блок на бившето АОНСУ. Изявлението дойде, след като предприемачът събра парите на хората за последната сметка за изразходваното електричество.
Блъсков увери присъстващите, че няма да имат проблеми и с отделните партиди, защото вече се съгласил да даде сервитут на компанията срещу определена от лицензиран оценител цена. Затова ги посъветва да подават молби - както тези с нотариални актове, така и другите с предварителен договор. Заради парите, които обаче ще трябва да се платят, хората не приеха информацията с възторг.
За разлика от тях строителният предприемач беше много оптимистично настроен. По думите му до 30-40 дни ще се реши и проблемът с ипотеките на жилищата.
Договорихме се със СИБанк за извънсъдебно споразумение, чакаме само одобрение от централата в Белгия, иначе банката ми дава възможност за 5 години разсрочено плащане и 1 година гратисен период, съобщи той, също тържествено.
Една част от живеещите видимо повярваха на Блъсков, но други на висок глас се усъмниха в истинността на думите му, особено по отношение на ипотеките.
Впрочем събранието съвсем не мина тихо. По всичко личеше, че сред хората има различни мнения и до съгласие не може да се стигне.
Предприемачът показа размах и продължи с „добрите новини“. Срещу 50 лева Общината ще ви узакони остъклените балкони и преградените общи части, каза той. Тази оферта обаче не беше приета сериозно.
Явор Блъсков настоя да се вземат мерки и срещу тези, които не си плащат тока и водата и предложи откачане на електромерите на хора, които 3 месеца не си плащат сметките. Тази тема предизвика бурни спорове между двете крила в блока, а Блъсков съобщи, че 100 души са коректни, а около 65 не са платили 1835 лева за ток и 960 лева за вода от февруари до август. Той обвини съкооператорите, че не отчитат вярно уредите си и настоя това да се прави от касиер. Дават едни данни, а като ударим чертата на общата консумация, излизат повече, разпали се строителният предприемач.
Въпреки това на края на събранието той излезе доволен от сградата. Не само от решенията, но и от факта, че по отношение на тока вече е на свободния пазар, което означава, че „Енерго-Про“ няма да му иска авансови вноски, а цената ще падне с около 10%.