Двама мъже на възраст 37 и 42 години загинаха в зловеща катастрофа вчера сутринта до разклона за Полско Косово. Невероятният удар е бил между великотърновски „Опел Вектра“ и русенски пикап „Нисан“. Жертвите са от лекия автомобил. В пикапа е имало двама мъже на 52 и 57 години, които са останали невредими благодарение на високата броня и доброто оборудване за сигурност.
Сигнал за кървавия инцидент е подаден на тел.112 в 6.45 часа. Екип на Спешна помощ в Бяла са отишли на място и са установили, че единият мъж е починал в опела. Другия е бил натоварен в линейката в тежко състояние, но по пътя за болницата е починал в района на Бяла.
Около 6.40 часа опелът, който е идвал от Велико Търново към Русе, е влязъл с много висока скорост в левия завой, завъртял се на пътя като пумпал, навлязъл в насрещната лента, ударил се с дясната си задна част в нисана, отхвръкнал вляво и бутнал знака, който указва посоката за излизане от Полско Косово. Ударът е бил толкова силен, че дясната страна и задницата на опела са смазани до неузнаваемост. Пострадала е и предницата на нисана, а пътуващите в него са имали огромния шанс да са с такъв тип автомобил, защото ако бяха с лека кола, жертвите вероятно щяха да са четири.
Двамата починали мъже в колата са били на предната седалка, но обувките им са намерени на 30 метра от мястото на сблъсъка, казаха разследващи инцидента. Освен това опелът има много дълъг спирачен път, който може би е предизвикал завъртането му на пътя. Не се изключва вероятността причина за трагедията да е спукана гума, скъсване на шарнир или друга техническа повреда, но това тепърва ще се изяснява от дознатели.
„На този завой не е имало знак за ограничение на скоростта поне в последните 10 години, откакто ръководя селото“, каза за „Утро“ кметът на Полско Косово Иванка Маринова. По думите й участъкът не е наситен с катастрофи, но въпреки това след съгласуване с РПУ-Бяла миналата година е изпратено писмо до Областно пътно управление с искане на завоя да се постави огледало за насрещно виждане и знак за 50 км/час, тъй като пътят минава покрай последните къщи в селото и все едно се намира в населено място.
Отговор досега няма, затова още в понеделник заедно с полицията в Бяла ще изпратим ново писмо до Пътното с настояване за огледало и знак, посочи кметицата.
Потърсен за коментар директорът на ОПУ Пламен Петков каза, че щом получи писмото, ще задейства искането за знак и огледало.