Президентът Росен Плевнелиев удари символичен първи чук при церемонията за полагане на основен камък за новия завод на „Витте аутомотив България“, чието строителство вече върви с пълна пара на терен близо до Индустриалния парк. Заедно с държавния глава в церемонията участваха областният управител Венцислав Калчев, кметът на Община Русе Пламен Стоилов, Едвард Рюкърт - управител на „Витте Аутомотив“ ГмбХ и Томаш Йиндра - управител на „Витте аутомотив България“ ЕООД.
В България вече работят над 140 свързани с автомобилната индустрия предприятия, а осем от всеки десет автомобила по улиците на Европа имат части, изработени у нас, заяви Плевнелиев в приветственото си слово.
Полагането на основния камък на новия завод на „Витте аутомотив България“ е завършването на първия етап от дейностите за развитие на компанията в страната и Русе. Тази стъпка потвърждава в дългосрочен план намеренията на фирмата да участва активно в развитието на страната и да помогне за увеличаване на работните места в региона, както и да окаже положителен ефект върху икономическото развитие на България, заяви Томаш Йиндра в своето приветствие към гостите.
„Витте аутомотив България“ стартира производството си в Русе през май 2010 година с три машини и 6 работници в наета за целта производствена сграда. През 2011 година фирмата достига средно 51 работници и служители, като разширява своето производство с нови продукти и увеличава оборота пет пъти. През май 2012 година фирмата посрещна стотния си служител.
През миналата година производството и продажбите са удвоени, като надвишават 10 млн. евро. Численият състав достига 180 служители. До края на тази година се предвижда удвояване на оборота и персонала до около 250 души. Производството е сертифицирано съгласно всички важни стандарти за управлени на качеството и опазване на околната среда като ISO 9001, ISO/TS - 16 949 и ISO 14001.
Поради положителните резултати, постигнати на първия етап на развитие, ръководството на „Витте груп“ взема решение да доразвие плановете за разширение на дейността в Русе чрез изграждане на нов завод за сглобяване на части. С тази цел в края на 2012 г. и началото на 2013 година фирмата закупи терен в Индустриалния парк с площ около 100 декара. Цялостният проект на разработка в архитектурен, конструктивен и всички останали инсталации и системи на сградата аспект е завършен. Дизайнът следва модерните архитектурни концепции, като по този начин ще обогати Индустриален парк - Русе. Инвестицията за първия етап ще надвиши 10 млн. евро до края на 2015 година. Първата конструкция ще включва административна и производствена част със застроена площ от около 11 500 кв.м плюс логистична инфраструктура. Сградата ще бъде завършена през пролетта на 2014 година, като предостави възможност за наемане на 600 работници и служители.
„Тази стъпка е важна за цялата „Витте груп“. Ние увеличаваме нашата производителност и осигуряваме връзките с нашите клиенти в Югоизточна Европа“, обясни Едвард Рюкърт - управител на „Витте аутомотив“ ГмбХ. Освен производство, дружеството в България предоставя и продукти от развойна дейност и снабдяване, които развиват и осигуряват връзките с доставчици от Югоизточна Европа към цялата „Витте груп“.