Общо 32 години затвор при строг режим даде вчера Русенският окръжен съд на трима мъже, обвинени в отвличане и побой, извършени по особено мъчителен и унизителен за жертвата им начин.
Според обвинението срещу русенеца Веселин Велев и плевенчаните Мариян Лесев и Владимир Тодоров, тяхна жертва е станал 33-годишният Явор Радев от Горна Оряховица, който в началото на август 2012 година бе намерен на пътя към Русе пребит, окървавен и гол. Самият Явор разказал пред разследващите, че е бил отвлечен и пребит, защото го обвинили, че е откраднал някакъв наркотик, изхвърлен по пътя край Първомайци.
„Закараха ме на мястото, търсихме, но нищо не намерихме. После някой ме удари по главата. Паднах, после ме вкараха в багажника на колата и подкараха. Бях гол, подхвърлиха ми един телефон, от който трябваше да звъня и да намеря пари - 500 лева, които да им дам. Вече беше тъмно, когато ги чух да казват, че искат да ме убиват. Като отвориха багажника, бяхме в някакви лозя. Бяха дрогирани или пияни, държаха нещо, с което ме удариха. Но все пак успях да избягам в храстите. Не знам колко време съм бягал, после съм припаднал, като се свестих, излязох на магистралата и тръгнах към Русе. Бях целият в кръв и кал, някаква кола спря и ме закара до болницата“, разказва пострадалият.
И тримата, които прокуратурата посочи за извършители на гаврата с Явор, бяха задържани по различно време през лятото на миналата година и в началото на тази. Впоследствие Тодоров бе освободен под домашен арест. Вчера съдът призна всички за виновни и наказа Велев и Лесев, които са в опасен рецидив, с по 13 години затвор, а Тодоров отнесе 6. Присъдите обаче не са окончателни и със сигурност ще бъдат обжалвани.