Много съм доволен и как няма да не съм, като виждам това бижу, каза канадският бизнесмен Игнат Канев вчера рано сутринта пред входа на Русенския университет и с добро настроение даде началото на деня, в който той бе главният герой, горд с построяването на „Канев център“. Преди официалното откриване на най-модерния конгресен център в страната, в старата Заседателна зала заедно с ректорското ръководство на университета Игнат, Димитрина, Ана-Мария и Кристина-Мария Канев приеха като свои гости президентите Росен Плевнелиев и Георги Първанов, главата на православната църква патриарх Неофит, посланика на Канада в Румъния Никола Бузон, почетния консул на Канада в България Иво Прокопиев и първите мъже на Русе Венцислав Калчев, Пламен Стоилов и Васил Пенчев.
Строителният магнат Игнат Канев не пропусна да постави в джобчето на сакото си българска червена роза и да обърне внимание на всички, че тя е винаги до сърцето му и му напомня за красотата на родината.
Бяхме планирали откриването на „Канев център“ да стане на 6 октомври, когато е рожденият ден на Игнат Канев, но тъй като бе неделен ден, той пожела това да стане на 10 октомври - денят, в който е бил кръстен като дете, обясни ректорът на Русенския университет проф.Христо Белоев. Той допълни, че още през ноември, когато бизнесменът обяви дарението си от 2 милиона лева за построяването на сградата, е бил убеден, че българските строители ще се справят успешно с работата. Оказа се, че е възможно седем месеца след първата копка на 13 март лентата да бъде прерязана тържествено, горд бе ректорът.
Щастлив съм, че мога да седя на една маса с лидерите на България и да им кажа, че съм горд с това, което направи ректорът Белоев - ние почти всеки ден се чувахме по телефона и дори през нощта съм му звънял, за да уточняваме детайли, продължи Игнат Канев. Българите са трудолюбиви и аз съм горд с емиграцията ни в Канада - за последните 20 години никога не се е налагало да освобождавам от затвора или да спасявам от неприятности. Нашите хора са готови за Канада и когато си плащат данъците и работят усилено, постигат успех. Ние сме единствената нация, която има специален ден в календара на далечната моя втора родина и това е 26 април. Тогава всички знаят, че е Денят на България и се отнасят с уважение към всички, които са достойни нейни граждани, разказа за живота си зад Океана бизнесменът Канев. Той се обърна специално към президента Георги Първанов, за да му благодари за доверието, което му е оказал преди десет години, когато му е връчил най-високото държавно отличие орден „Стара планина“ Първа степен. Благодарствени думи Канев отправи и към канадския посланик Никола Бузон за това, че неговата страна му е дала подслон и възможност да стане нейн достоен гражданин.
Заедно с мен са най-близките ми хора от семейството, главният ми счетоводител, адвокатът ми и сътрудникът ми и ги доведох, за да видят колко хубава е родината ми и да знаят, че когато работим, това е за полза както на фирмата, така и на България, каза още Канев.
Президентът Росен Плевнелиев подчерта значението на дарителския жест на Игнат Канев и го определи като един от примерите за младото поколение, че човек може да постигне мечтите си с труд и по правилата. Ние, хората от строителния бизнес, имаме късмета да можем да покажем на децата и внуците си какво сме направили с ръцете си, затови и сме щастливци, допълни още Плевнелиев. Той сподели, че по време на откриването на олимпийските игри в Лондон е бил редом до генерал-губернатора на Канада и заедно са подкрепяли дефилето както на българските, така и на канадските спортисти.
Това не е обикновено откриване на сграда, а празник на духа, каза в поздравлението си президентът Георги Първанов. Той сравни направеното от Игнат Канев с дарителския жест на братята Евлоги и Христо Георгиеви, които преди 136 години подпомагат изграждането на Софийския университет и развитието на висшето образование в България. С увереност мога да кажа, че вие сте един от строителите на съвременна България и с живота си давате блестящ урок по родолюбие, каза още Първанов.
В края на срещата двамата президенти оставиха в почетната книга на университета своите благопожелания за успехи на студентите и преподавателите.
Преди официалната церемония по откриването на центъра Игнат Канев и семейството му засадиха в централната алея малък клен, който да напомня за Канада и за нейната свобода да подкрепя честните и трудолюбиви хора.
След като патриарх Неофит освети новата сграда на „Канев център“, лентата бе прерязана и повече от 1000 гости изпълниха всички пространства на просторната аула за ужас на служителите от НСО, които се грижеха за сигурността на официалните лица и дори бяха монтирали мобилни скенери за проверка на посетителите.
На тържествена церемония Игнат Канев бе удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза на Русенския университет“, а съпругата му Димитрина и двете му дъщери Ана-Мария и Кристина-Мария станаха почетни членове на академичната общност. Признателността към Игнат Канев изрази и председателят на ОбС Васил Пенчев, като го обяви за Почетен гражданин на Русе. Своите поздравления отправиха и областният управител Венцислав Калчев, кметът Пламен Стоилов, канадският посланик Никола Бузон и племенницата на Канев Велика Венкова.
„Господ да пази Канада! Господ да пази България!“, каза в словото си пред академичната общност Игнат Канев и припомни трудния си житейски път, отвел го в Канада едва на 14 години с 5 долара в джоба и без да знае нито дума английски.
На тържеството въпреки отправените покани не дойде нито един министър от настоящото правителство, но пък някогашният председател на Комитета за култура Георги Йорданов бе сред първите, които поздравиха новия Доктор хонорис кауза на Русенския университет Игнат Канев. Като семеен подарък и истинска изненада присъстващите видяха кратък филм, заснет от дъщерите на Игнат Канев, в който висши държавници на Канада отправят своите благопожелания към българите и лично към Иги, както всички приятелски го назовават там.
След словата и поздравленията, продължили повече от два часа, на новата сцена бе изнесен и първият концерт от талантливи русенски ученици и студенти.
Техническите параметри на модерния „Канев център“ са впечатляващи - полифункционална зала с 800 места, сцена с площ 120 кв. м и авансцена с обслужващи пространства към нея. На втория етаж са разположени заседателна зала със 70 места, конферентна зала със 100 места и зала за пресконференции. Оборудването е с модерни системи за осветление, озвучаване, презентации и симултантен превод. Комплексът ще служи за провеждане както на университетски, така и на градски, национални и международни форуми.