Фишовете на КАТ може да се плащат два пъти. За това алармира в „Утро“ потърпевшата от такъв леден душ Донка Тотева. 59-годишната жена имала лек инцидент с таксиметров шофьор, докато карала колело на 26 юни 2012 година. За причиненото произшествие й бил съставен фиш за 20 лева и тя чинно си платила глобата на 17 август. Вече забравила за инцидента, докато малко повече от година по-късно изненадващо получила писмо от НАП, че все още се води длъжник за катастрофата от 26 юни 2012.
Оказва се, че това не е единичен случай и е напълно възможно нарушители да се търсят повторно за вече платени глоби.
Знаем за този проблем, но причината за него се намира на централно ниво, обясни за „Утро“ началникът на КАТ Румен Кръстев.
Пропуските в отбелязването на платените фишове се намирали в системата в София и сигнали за тях имало от две години. Единственият начин за защита е потърпевшите да представят документи, че са си платили глобата. Това обаче не винаги е толкова лесно, тъй като 99% от хората не пазят вносните си бележки, които доказват погасяването на санкцията. Издължили са се коректно към държавата и очакват тя също да е коректна към тях.
За тези, които са изгубили или изхвърлили документите, съществува възможност да извадят дубликат от банката, в която са превели парите. В КАТ приемаме граждани с такива сигнали и след попълване на заявление всичко е поправимо, обясни още Кръстев.