Поскъпване на парното в Русе от 1 юли ще има, но най-вероятно то няма да бъде с предложените от експертите на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ 18,9%. Към този извод предполага вчерашното обсъждане на проекта за нови цени, проведено в столицата.
Този път в ДКЕВР се отнесоха много сериозно към нашите аргументи. Макар да не са давали никакви конкретни обещания, се ангажираха да преразгледат отново целия материал и където е възможно, да се съобразят с нашите виждания. Самият формат на това обсъждане в присъствието на председателя на комисията и начинът, по който преминаха разговорите, ме кара да мисля, че ще има корекция на цената надолу. До каква степен ще бъде намалена тя, ще разберем вероятно чак в края на месеца, заяви изпълнителният директор на „Топлофикация Русе“ Георги Недев.
Както „Утро“ писа, дружеството предложи цена от 72,65 лв./Мвтч без ДДС от 1 юли, каквато бе прилагана през втората половина на миналата година. Регулаторът обаче я коригира нагоре до 77,14 лв./Мвтч, като за сметка на това оряза приходите на „Топлофикация“ от продажба на електроенергия.
След новината за исканото от ДКЕВР шоково поскъпване кметът на Русе Пламен Стоилов изпрати писмо до енергийния министър Драгомир Стойнев с твърдо настояване за корекция надолу в името на социалния баланс.