Българската федерация по шахмат представи кандидатурата на Козлодуй за домакинство на турнира на претендентите за световната титла по шахмат през пролетта на 2014 г. пред генералната асамблея на Международната федерация в Талин. Офертата ни е за 1,5 млн евро награден фонд.
Русенският гросмайстор Веселин Топалов е един от сигурните участници в турнира, след като стана победител във веригата Гран при и ако Козлодуй бъде предпочетен, ще има предимството да играе пред своя публика. В Талин бяха представени само две кандидатури. Другата е на задуралския руски град Ханти-Мансийск, разположен на източния бряг на река Иртиш близо до вливането й в Об.
Руснаците не разкриха тяхната оферта, но се знае, че финансово нашата е по-добра. Наградният фонд е гарантиран, ще трябват и още 500 000 евро за организация, информира шефът на шаха в Европа и у нас Силвио Данаилов. Ханти-Мансийск обаче е голям град с опит в организирането на шахматни състезания, докато Козлодуй има слабости като липсата на добра инфраструктура и престижни хотели.
Решението за домакинството трябва да бъде взето до другата седмица.
Домакинът на състезанието има право да даде уайлд кард на гросмайстор по избор. Изискването е шахматистът да има личен коефициент ЕЛО над 2725 точки. Освен Веселин Топалов няма друг българин с такова ЕЛО. Така БФШ ще избира между Фабиано Каруана (Италия) и Хикару Накамура (САЩ).
В турнира ще участват 8 гросмайстори, като победителят в него ще излъчи претендента за шахматната корона, за която от своя страна  през ноември ще спорят шампионът Вишванатан Ананд (Индия) и Магнус Карлсен (Норвегия).