Доброволци от Фейсбук група „Русенци“ сигнализираха за две опасни кръстовища, на които са засекли всеки втори шофьор в нарушение, след като по своя инициатива са направили одит на пътната безопасност.
На ул. „Шипка“ на 4 октомври в 17 часа екип с ръководител Цветанка Вълкова e наблюдавал 255 автомобила и толкова пешеходци. Доброволците установили, че в 75 коли шофьорите не използват предпазни колани, а 42-ма или неправилно са използвали светлините, или пък те са били неизправни. 17 автомобила минали през кръстовището с превишена скорост, а 35 са се движили в забранена зона или посока. Четирима водачи минали на червено, петима се държали арогантно. Отнемане на предимство, неправилно спиране и паркиране, престрояване без мигачи, говорене по мобилния телефон по време на движение са другите грехове на шофьорите.
76 пешеходци пресекли „Шипка“ където им падне, вместо да минат през обозначеното място, а петима безразсъдно минали на червено.
Доброволците са отчели и изтрита маркировка, липса на рампи за хора с увреждания, лоша видимост за пешеходци и автомобили. Те посочват, че най-критичната точка на „Шипка“ е там, където колите завиват, за да влязат в паркинга на пазара. Проблемен e и районът на светофарите.
Друга група начело с Владимир Йорданов на 6 октомври в 13 часа се е заложила на кръстовището на ул. „Зорница“ и бул. „Христо Ботев“. При наблюдението си доброволците установили, че тук липсват пътна маркировка, включително и пешеходни пътеки. Отбелязват, че особено рисково е завиването от бул. „Христо Ботев“ към „Зорница“. Смятат за опасно и преминаването на автомобилите покрай бензиностанция „Лукойл“.
Наблюдаваните коли тук са 250, а от тях само 3 са спрели пред знака „Стоп“, чията целесъобразност обаче е изключително спорна. Цели 116 водачи или са карали с неизправни светлини, или не са ги използвали правилно. Отнемане на предимство, движение без колани, говорене по мобилен телефон по време на шофиране също не липсвали.   
За да се подобрят условията на двете опасни кръстовища, доброволците предлагат да се монтират камери, да се направят пешеходни пътеки и да се завиши контролът.