Предлагат ректора на Медицинския университет- София проф. д-р Ваньо Митев за Почетен гражданин на Русе.
Проф. Митев е безспорен авторитет и ще бъде чест за нашия град да го удостоим с това звание, коментира един от вносителите на предложението д-р Теодора Константинова. Той е родом от Русе, работил е в нашата болница като неонатолог и ординатор, изключително много е допринесъл за медицината и здравеопазването, а за Русе има планове, които скоро ще станат известни, поясни още тя.
В подкрепа на номинацията на проф. д-р Ваньо Митев се изказа и ректорът на Русенския университет проф. Христо Белов. Той изтъкна, че за акредитацията на новите специалности професорът е изиграл не малка роля.
В комисията по култура обаче възникна дебат не за личността, а за момента на гласуването. Арх. Силвия Алексиева настоя първо да се приемат промените в правилата за наградата, за които има работна група. Такова споразумение имахме между нас, затова вече отложихме едно друго предложение, припомни тя. Подкрепи я и арх. Венци Илиев заради принципа, но останалите членове на комисията настояха да не се чакат новите правила.
За да се излезе от конфузната ситуация, днес председателят на Общинския съвет Васил Пенчев свиква извънреден председателски съвет. Идеята е още на тази сесия да бъдат предложени 3 кандидатури за почетно гражданство - на проф. Митев, на ръководителя за студио за джаз и поп Вили Икономов и на офицерски кандидат Валентин Донев, загинал през 2005 г. при кастрофа в пясъчна буря при придвижване на конвой от Кувейт до иракския град Ад Дивания. Рейнджърът е награден от министъра на отбраната с орден за вярна служба. Има и други отличия за участие в мисии по-рано.