До 25 юни ще решим проблема с комарите, обеща управителят на фирма „Санси“ Симеон Симеонов вчера пред комисията по земеделие и екология. За да се справи с жилещата напаст, фирмата ще пръска всяка вечер, когато времето позволява. Няма да бъдат забравени и малките населени места - там през 7 или 9 дни ще има обработки.
Проблемът с комарите беше повдигнат от общинския съветник Стефан Бучаков заради множеството оплаквания от гражданите. Не само в парковете и крайречните зони, но из целия град и по селата хората се жалват, че не могат да се спасят от тях.  
Зам.-кметът Свилен Иванов съобщи пред комисията, че до момента в Русе са направени общо 6 обработки. На 26 май е имало и авиационно пръскане покрай река Дунав и делтата на Русенски Лом. Популацията на опасните насекоми обаче не е овладяна и причините за това са две: отложеното пръскане заради пчелите и обилните и чести дъждове. Свилен Иванов обаче отбеляза, че докато преди началото на пръскането на 13 май жалбите в общината били над 30, сега те са само две. Той съобщи още, че пари в бюджета има и обработките няма да спрат. До момента за борбата с комарите са изхарчени 91 хил. лева. Тъй като нивото на Дунав вече е започнало да спада, което ще доведе до нов бум от насекоми, със сигурност ще има и второ авиационно пръскане.
Стана ясно, че до момента румънците не са правили нито наземна, нито авиационна обработка заради дъждовете, но тази седмица ги планирали.
В отговор на въпросите на съветниците шефът на „Санси“ обясни, че битката с комарите се води с препарат на „Байер“ с висока ефективност при определените концентрации, който се ползва и в ЕС. Той обаче бил на водна основа и заради това при обилните дъждове се отмивал, въпреки използвания стабилизатор. От 2010 г. Европа е забранила препарати на маслена основа. Симеонов отхвърли съмненията, че не се използва достатъчна концентрация. При приготвяне на препарата винаги присъстват представители на отдел „Екология“, подчерта той. А що се отнася до това къде и кога минават колите на „Санси“ да пръскат, това можело да се проследи, защото били снабдени с GPS. 
Симеонов покани общински съветници след 25 юни да присъстват на замерването на популацията, за което фирмата от известно време използвала специални камери.
И темата за кърлежите също беше коментирана в комисията. Обработката срещу тях е започнала още през април, а след това е имало пръскане и през май. В момента фирмата реагира по сигнали. Иначе периодично обработвала над 35 критични точки - парковете, местата за разходка на кучета, детските площадки. Тъй като тази седмица усилията ще бъдат концентрирани в борбата с комарите, следващата седмица ще се пръска и срещу кърлежи.