Новият наставник на „Дунав“ Самир Мъстънов-Бечо, който досега бе помощник на Мирослав Миронов, ще направи днес своя треньорски дебют в професионалния футбол срещу най-високия хърдел - шампиона на България „Лудогорец“. Ето какви са неговите очаквания за мача и бъдещето на отбора.
- Бечо, вече ти водиш отбора. Какво се разбра с ръководството?
- Казаха ми, че до Нова година се разчита на мене, така че имам 2-3 месеца да се докажа като треньор. Осъзнавам, че ще бъде много трудно, но в същото време съм и оптимист. Знам, че от мен не се очакват чудеса, но имам идеи как отборът полека-лека да заиграе по-добре и да върви нагоре.
- Защо нещата не вървяха досега и какво ще промениш, за да започне „Дунав“ да печели мачове?
- Не мога да кажа, че вината е на футболистите. Нито пък, че е само в Миронов. Това, което ни липсва, е желанието за игра, нямаме агресия. И дисциплина. Има си изисквания за всеки пост, тактически указания, които трябва стриктно да се спазват, а не беше така. Това ще се промени. Може да съм млад треньор, но имам авторитет сред футболистите, имат респект от мене. Направих вече някои промени във вътрешния ред, ще има повече дисциплина и сурови глоби. Това са професионални футболисти и трябва да се държат професионално.
- Ти нямаш лиценз за треньор в професионалния футбол. Проблем ли ще бъде това?
- Да, исках да мина съответния курс, но от БФС така и не го организираха тази есен. Липсата на лиценз обаче не е проблем - титуляр, макар и формално, засега остава Миронов. В българския футбол, а и в историята на русенския има достатъчно такива прецеденти.
- Треньорският ти дебют в професионалния футбол е точно срещу шампиона на България, който играе много силно напоследък. С какви очаквания излиза „Дунав“ в днешния мач за Купата в Разград?
- Ще бъде просто смешно, ако кажа, че отиваме за победа или нещо такова. Ще играем затворено, с повече внимание към отбраната и ще разчитаме на контраатаки. Едва ли някой мисли, че ще направим някакъв фурор, така че ще играем освободено. Това е мач, от който не можем да загубим, а можем само да спечелим нещо. Очаквам в състава на „Лудогорец“ да има повече резерви, които ще се хвърлят да се доказват на треньора, така че ще играят много надъхано.
- Има ли някакви проблеми в нашия отбор за днешния мач?
- Само Николай Петров има проблеми с адукторите. Ще пътуваме 19 човека и там ще решим кой да влезе в групата за мача.
- Очакваше се на проби да дойде нападател. Кой е той и какви са първите ти впечатления от него?
- Дойде в понеделник. Казва се Георги Мирчев, юноша на Етрополе, който доскоро е бил в Испания и сега се връща. Универсален атакуващ футболист, може да играе като централен нападател или като външен халф. И отляво, и отдясно, защото играе и с двата крака. Първите ми впечатления от него са добри, но ще пробваме още десетина дни, тази седмица е доста натоварена, така че няма да имам много време за него. Хубаво е, че е още на 21 години и ще може да заеме едно от четирите места за юноши.