Броят на децата в детските градини на Русенска област от 13 години е почти постоянно един и същ - около 4500, а в училищната мрежа те са намалели общо с 15 000 за същия период. Това обяви началникът на просветния инспекторат Димитър Райнов по време на вчерашното заседание на Секторната комисия в областта на образованието и пазара на труда. По негови данни учениците от 35 000 са намалели на 20 000 и това означавало, че по отношение на раждаемостта областта запазва стабилност, но след израстването на децата семействата предпочитат да емигрират - в други градове на страната или в чужбина.
Райнов представи и подробни данни за успеха на децата при външните оценявания в четвърти, седми и дванайсти клас. С най-добри резултати на малките матури са децата от ПЧУ „Леонардо да Винчи“, „Йордан Йовков“ и „Любен Каравелов“, а с най-ниски са връстниците им от Сеново, Тетово и Обретеник. След седми и дванайсти клас лидерство държи Математическата гимназия, като резултатите на нейните седмокласници са на второ място в страната. Според Райнов заслуга за това има и доброто състояние на педагогическите кадри в областта. От всичките 2551 учители едва 35 не отговаряли на изискванията за заемане на длъжността и това най-често се случвало в малките населени места.
След близо тричасово заседание членовете на комисията решиха да задължат инспектората да следи и подава своевременно информация за възможни проекти, по които да се модернизира базата в различните училища, както и да се организира събиране на директори, които да споделят своите добри практики на работа.