Търговци на едро с яйца, лук, плодове, маслини и вино са ужилени от мошеници, представящи се за англичани. Измамниците се свързват с търговски компании и се представят за британски фирми, които са готови да приемат стоката на заявени адреси, но след доставките търговците не получават парите си. За престъпната схема съобщи Областната дирекция на МВР след получено съобщение от Великобритания. Засега няма информация за изгорели търговци в Русенско.
Измамите стават по следния начин. Тарикати използват името на известна британска фирма и обявяват чрез имейл, че искат да закупят стока. Посочват адрес за контакти, обикновено в Северен Лондон.                    След като някой се хване на въдицата и изпрати стоката си и фактура за плащане, фирмата моментално сменя адреса си и следите й се губят. Парите не идват и търговецът търпи значителни загуби.
За да се избегнат подобни измами, британските власти съветват търговците да не използват предоставените им от „купувачите“ телефони и електронни адреси, а да се свържат с централния офис на цитираната компания чрез стационарен телефон и посочен на официалния й сайт имейл. Да се обърне внимание, че е почти невероятно известни фирми на Острова да използват безплатни електронни адреси в gmail; yahoo, altavista, и други.
При съмнения за измама да се подава сигнал в съответното районно управление на полицията, в ОД на МВР или директно на полицията във Великобритания на електронен адрес: www.actionfraud.police.uk и телефонен номер: +44 (0) 161 234 9230, препоръчват англичаните.