Дори Община Русе да не ни разреши да ползваме отпадъците й, ние пак ще работим в тази посока, като ползваме готов продукт, получен от смет, заяви вчера в комисията по здравеопазване изп.директор на „Топлофикация“ Георги Недев. Той беше поканен по настояване на д-р Теодора Константинова във връзка с проекта дружеството да произвежда енергия от боклука на Русе срещу задължението да изгради за своя сметка сепарираща инсталация върху общински терен. Като председетел на здравната комисията тя искаше да чуе какви са гаранциите, че това ще се случва екологично и без последствия за въздуха на града.
ТЕЦ-Русе ще направи реконструкция на сегашната си инсталация и същевременно ще изгради нова, а пречиствателните съоръжения ще отговарят на съвременните екологични норми, заяви Недев. Той обясни, че мониторингът е толкова строг, че компромиси няма как да бъдат допуснати нито от МОСВ, нито от регионалната екоинспекция и увери, че русенци могат да бъдат спокойни за здравето си.
Другите въпроси, от които съветниците се интересуваха, бяха свързани с бъдещия договор и до колко той защитава обществения интерес. Зам.-кметът Свилен Иванов съобщи, че за сесията проектът ще бъде представен на съветниците.
Искането на дружеството да вземе боклука на Русе безсрочно притесни д-р Ервин Чакърян. Георги Недев избегна директния отговор и обясни, че ТЕЦ-ът ще търси диверсификация на горивото, която да поевтини себестойността на произвежданата енергия - чрез изгаряне на боклука и изполване на по-евтини въглища от досегашните руски доставки. Освен това фирмата ще изкупува и биомасата, което сега земеделците изхвърлят.
Това е още един плюс за нас, защото ще ни спести 2 млн. лева, които в противен случай трябва да дадем за инсталация, която да преработва тази биомаса, вметна зам.-кметът Свилен Иванов. Другите ползи от сделката с „Топлофикация“ са, че инвестицията в сепарираща инсталация на боклука ще направи фирмата, а това пък ще спести милиони левове отчисления към МОСВ. Предварителното проучване на общината показа, че една инсталация излиза минимум 10 млн. лева, около 2 млн. лева пък са годишните експлоатационни разходи, уточни Иванов.
В комисията беше поставен въпрос и за собствеността   на боклука и вторичните суровини, които ще се вадят от него и от които може да се печели. Целият боклук става собственост на фирмата с изключение на инертните материали, които не могат да се рециклират, обясни Свилен Иванов. По всичко изглежда, че това не е маловажен въпрос и на сесия със сигурност ще предизвика дискусия. Зам.-кметът обаче е категоричен, че в другите градове общините плащат за сепариране на отпадъците си от 40 до 80 лева на тон.
Това, разбира се, повдигна темата и за цената на такса битови отпадъци. При положение че другите разходи скачат, трудно бихме могли да говорим за намаляване на таксата, но пък със сигурност можем да кажем, че тя няма да се вдига, което би се случило, ако ние инвестираме в такава инсталация или пък не изпълним новите нормативи за намаляване на депонирания отпадък, коментира Свилен Иванов. Той уточни, че до 2016 година депонирането на смет на бунището трябва да намалее с 65%, освен това се очаква сегашната такса от 15 лева на тон тогава да скочи на 45 лева.
Съветниците се интересуваха и от цената на топлоенергията за гражданите. Единственият начин „Топлофикация“ да се развива, е да предложи по-ниски цени и така да увеличи клиентите си, каза директорът, но уточни, че в момента не може да се ангажира с конкретен процент, защото това е въпрос на задълбочени сметки. Със сигурност обаче и да поевтинее горивото, цената на крайния продукт няма как да се смъкне съществено, посочи Георги Недев и добави, че в момента дружеството продава горещата си вода под себестойност, а тази година регулаторът определил под себестойност да продава и ел. енергията си. Недев отбеляза, че ефектът, който гражданите ще усетят, не е само икономически, но и екологичен, защото ще се намали употребата на въглища, които отделят по-голямо количество вредни емисии.