Димитър Славов от ГЕРБ напусна Общинския съвет на Бяла. Това съобщи самият той вчера на пресконференция на депутатите на ГЕРБ от Русе. Малко след това от канцеларията на Общинския съвет заявиха, че вчера при тях е пристигнало решението на Общинската избирателна комисия.
На мястото на Славов в местния парламент влиза следващият от партийната листа - Магдален Славчев, един от основателите на структурата на ГЕРБ в града, с малък семеен бизнес.
Изненадващата си оставка Димитър Славов обясни с поредица от мотиви, всичките свързани с невъзможността му реално да помага на своите избиратели. Той обвини кмета Кольо Келерджиев, че отхвърля всичко, което излиза от ГЕРБ. Нито едно от нашите предложения за бюджета на общината не е удовлетворено, възмути се екссъветникът, който на местните избори преди 2 години ба кандидат за кмет и изгуби на балотаж срещу Келерджиев. Димитър Славов каза още, че сегашната кметска управа неглижира проблемите на малките населени места и особено на селата, където управлява ГЕРБ. А кметът така и не е изпълнил решението на съветниците заседанията на Общинския съвет да се предават по кабелната телевизия. Оправдал се, че е скъпо, но според Славов просто не искал прозрачност.
В крайна сметка обаче се разбра, че оставката на Славов е добре планирана и съгласувана с партийната структура. И Пламен Нунев потвърди, че така Славов ще има по-голяма възможност да работи из региона в полза на партията и хората. Очевидно, че перспективата е дългосрочна.
Впрочем кметът на Бяла Кольо Келерджиев заяви пред „Утро“, че напоследък оставките на съветниците са станали май политическа мода - Иван Гьоков от СДС, Любомира Неделчева от БСП, а сега и Славов, без да се брои зам.областният управител Айлян Карамехмедова. Може пък едни да отстъпват място на други, за да придобият опит повече хора, пошегува се кметът. Въпреки това той подхвърли, че чувал и за още оставки. Нещо като партийна политика.
Кметът Келерджиев отказа да коментира обвиненията на Димитър Славов, тъй като не бил информиран за тях. „Изпълнението на бюджета е отговорност на кмета, приемам разумните предложения, но такива, които не могат да се изпълнят - не“, заяви той. Келерджиев добави, че при съществуващата конфигурация на Общинския съвет ГЕРБ трябва да приемат ролята си на опозиция. От 17-те съветници на Бяла 5 са от партията на Бойко Борисов.