Строителният предприемач Игнат Канев избра Русе, за да отпразнува в неделя 87-мия си рожден ден в компанията на роднини и приятели. В механата на хотел „Рига“ бе организирано специално тържество в негова чест, на което бяха поканени както семейството му, така и негови приятели от Канада и ректорското ръководство на РУ „Ангел Кънчев“.
Сред многото подаръци, които филантропът Канев получи, бяха сребърен сервиз за чай, пейзаж от центъра на Русе и акварел на университета, който включва и новопостроеното дясно крило.
Това се случи само дни преди официално да бъде открит новия „Канев център“ на Русенския университет. Нетърпеливият рожденик си доставил най-голямата радост, когато с очите си видял какво са свършили строителите за рекордно краткия срок от 11 месеца. „Възхитен съм! Не съм и сънувал тази красота“, казал Канев и започнал да чертае нови планове за университета в Русе.
На празника в четвъртък пред „Канев център“ ще бъдат патриарх Неофит, президентът Росен Плевнелиев, неговият предшественик Георги Първанов, евродепутатът Ивайло Калфин, депутати и много гости. Церемонията по откриването на „Канев център“ ще започне в 9.30 ч на 10 октомври с изпълнения на Духовия оркестър на Русе. По програма се предвижда след освещаването на корпуса да се състои тържественото връчване на почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Игнат Канев и титлите „Почетен член на Русенския университет“ на съпругата му Димитрина Канев и дъщерите му Кристина-Мария Канев и Анна-Мария Канев.