Френски съд прекрати делото срещу Никола Саркози, който беше обвинен в злоупотреба със слабостта на милиардерката Лилиан Бетанкур по време на предизборната си кампания за президентските избори през 2007 г., съобщи запознат с делото източник.

Това решение отваря вратата за евентуалното му връщане в политиката, но бившият президент от 2007 до 2012 г. остава замесен в редица други дела. Никола Саркози беше обвинен през март за злоупотреба със слабостта на наследницата на козметичния гигант Л`Ореал в рамките на разследване за възможно незаконно финансиране на партията му Съюз за народно движение (СНД). Той беше заподозрян, че се е възползвал от щедростта на Бетанкур, въпреки че според медицинска експертиза 90-годишната жена страда от сенилна деменция от септември 2006 г.

Вестниците "Монд" и "Сюд Уест" съобщават, че за сметка на това десет от другите единадесет обвиняеми по делото, включително бившият министър на бюджета Ерик Вьорт, ще бъдат изправени пред наказателен съд. Никола Саркози, който се оттегли от политическия живот след поражението си от социалиста Франсоа Оланд през 2012 г., остава предпочитаният кандидат на симпатизантите на СНД за следващите президентски избори през 2017 г.

Бившият президент не е заявил категорично дали ще се върне в политиката в момент, когато СНД остава без ясна стратегия, нито очевиден лидер за следващите президентски избори. Другите дела, в които е замесено името на Никола Саркози, са за възможно финансиране от Либия на предизборната му кампания и за противоречиви социологически изследвания, поръчвани по време на неговото президентство.