Секретарят на Русенската митрополия Ангел Младенов, главният счетоводител Даниел Николов и игуменът на Басарбовския манастир архимандрит Емилиян са отстранени от длъжност. Това стана по време на епархийски съвет, проведен на 5 юни, и бе потвърдено вчера от Русенския митрополит Наум.
Разбирате, че когато някой встъпи на каквато и да е ръководна позиция, той има право да си подбере екип, каза владиката и обясни, че никого не гони, но предпочита да смени чиновниците Младенов и Николов.
На 29 април митрополитът назначи външен одит на Русенска митрополия за петгодшен минал период, а поводът за него бяха сигнали, подадени в администрацията от духовни и светски лица. Резултатите от него ще станат ясни след 10 юли и ще ги обявя публично, каза владиката и не свърза рокадите с предварителни факти за злоупотреби с финанси.
Кабинетът на досегашния секретар Ангел Младенов от вчера е запечатан, макар служителят да е в едномесечно предизвестие. По думите на владиката Младенов не е бил изненадан от освобождаването си, но и няма повече работа в кабинета, от който се управляват светските дела на митрополията. Същата е ситуацията и със счетоводителя Даниел Николов.
Отстраняването на архимандрит Емилиян от ръководството на Басарбовския манастир обаче вчера бе повод да се дискутират зачестилите сигнали за хомосексуални действия в светата обител.
Бях в София, за да подготвя посещението на Негово светейшество патриарх Неофит в Москва, когато в някои медии се появиха публикации, напълно неподходящи за монашеското братство, затова и не можах да реагирам по-рано. Правя го сега, като съм искал писмени обяснения от игумена и отец Атанасий, основно споменаван в тези информации, каза митрополит Наум.
За въпросния монах Атанасий се говори, че е бил послушник в Поморийския манастир, но го е напуснал не по свое желание и също е имал проблеми с поведението си. Едно от обвиненията към него е, че е имал регистрация в сайт за запознанства на хомосексуалисти и дори са се разпространявали видеоклипове с тематично съдържание.
И двамата - архимандрит Емилиян и отец Атанасий - отрекоха да има нещо подобно, но и аз не съм очаквал друго, коментира владиката. Той обаче беше категоричен, че за да се разпространяват изобщо подобни слухове, явно игуменът не си е бил на мястото. Мястото на отец Емилиян в Басарбово ще остане засега свободно, защото това е временна мярка, но той ще продължи да изпълнява задълженията си на игумен в манастирите на Каран Върбовка и Копривец. Там текат строителни работи по проекти и не мога да се лиша от човек като архимандрит Емилиян, който разбира в детайли всичко - документация и техническа специфика, поясни митрополит Наум.
„Който обича сина си, не жали пръчката“, казва цар Соломон, а аз се надявам с бащинска обич и строгост да успея да обединя епархията и да издигнем заедно нейното духовно ниво, каза още митрополитът. Той обеща, че в началото на юли ще направи специална пресконференция, която ще е първата в най-новата история на Русенска митрополия.