Кметът на Русе Пламен Стоилов подкрепи колегите си от ГЕРБ, които вчера приеха декларация срещу действията на правителството по отношение на евросредствата и местната власт.
Според документа кметове на ГЕРБ са разтревожени от спрените средства по програмите „Околна среда“ и „Регионално развитие“ и големите финансови корекции, които държавата налага на общините, особено на управляваните от опозицията. Те се притесняват, че същото би могло да се случи и с другите програми, а последствията ще рефлектират върху местните бюджети и върху гражданите. В декларацията се посочва още, че финансовите корекции са необосновани и погазват правата на бенефициентите. Кметовете на ГЕРБ посочват, че срещу тях се оказва брутален натиск, а европейският път на България се поставя на карта.
Те настояват в 7-дневен срок да се възстановят плащанията по договорите, да се отменят несправедливите санкции и да се свика Общо събрание на Националното сдружение на общините в защита на интересите на местните власти.
Кметът Пламен Стоилов коментира, че Община Русе няма наложени финансови санкции, но на много други места това е факт. Той беше категоричен, че не може общините да плащат вместо правителството за това, че нашето законодателство противоречи на европейските изисквания. Той уточни, че решението е било взето единодушно и че на 20 юни по повод изтъкнатите проблеми ще има заседание на УС на сдружението на общините, на което е член и самият Стоилов.