Изронени и липсващи плочки, опасни кратери, или просто неравности и хлътвания - така изглеждат тротоарите по ул. „Борисова“ пред кафене „Космос“ и пред бензиностанция OMV. Снимките, които нашата читателка Стефка Петрова ни изпрати, са достатъчно красноречиви за състоянието на настилките за пешеходци.
Жената се възмущава, че в град, който претендира за европейска столица на културата, такива гледки не са изолиран случай и настоява Общината да вземе мерки, защото лошите тротоари поставят на риск безопасността на гражданите.
Права е гражданката, по „Борисова“ тротоарите са ужасни, но така е и на много места в Русе. Работим приоритетно, но няма как да смогнем, при положение че имаме ограничен бюджет, каза кметът Пламен Стоилов, след като го запознахме със сигнала. Той каза още, че „Борисова“ е важна улица и там Общината ще търси цялостно решение. Най-увредените участъци обаче ще се постараем да поправим или до края на годината, или през следващата, обеща Стоилов. Той посъветва читателката, ако не го е направила, да пусне сигнал и до Общината, защото това е важно, когато се определят приоритетите.
Извън конкретния случай кметът информира, че за тротоари и улици в бюджета догодина ще бъдат заложени поне толкова пари, колкото през тази година. Освен това ще купим асфалтополагаща машина, две групи ще ремонтират само в Русе, а трета - по селата, защото и там има големи проблеми, каза Стоилов.
Кметът не пропусна да подчертае, че на много места в града тротоарите са проблематични заради използването на нискокачествени материали. Обикновените тротоарни плочки имат гаранция само една година и като мине зимата, се напукват и изронват, коментира той. Качествените обаче били твърде скъпи, въпреки всичко там, където е важно да бъде красиво, ще търсим добро качество на поносими цени, добави кметът Стоилов. А на тротоари, където това е възможно, както вече се случи на ул. „Майор Узунов“, ще се полага асфалт, който при добра работа, издържа минимум 5 години.