Столични полицаи задържаха 44-годишен мъж, поискал откуп за откраднат автомобил, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В края на май месец 42-годишен столичанин подал сигнал в Седмо РУП. Той обяснил, че паркираният му в близост до адреса лек автомобил „Рено Сценик” бил противозаконно отнет на 24 май. Малко по-късно, по мобилния телефон, с него се свързал непознат мъж, който му предложил да върне колата срещу 3 000 лева. Потърпевшият тутакси платил сумата, но скоро разбрал, че се е хванал в мрежата на измамници, едва тогава потърсил помощ в полицията.

Криминалистите установили самоличността на поискалия откуп мъж - Т.Д. (44г.) от София, криминално проявен и осъждан за притежание на наркотици и противозаконно отнемане на МПС. Той бил задържан.

Установено е, че Т.Д. е управлявал „Опел Астра” - противозаконно отнет, с монтирани регистрационни табели от друга кола. При последвало претърсване на адреса, на който той живеел полицаите иззели мобилен телефон, от който по първоначални данни Т.Д. е разговарял със собственика на откраднатата кола. Пак там са намерени пет „мечи лапи”, устройство тип „тирбушон” и две фалшиви регистрационни табели.

По случая било образувано досъдебно производство.

На Т.Д. е повдигнато обвинение и му е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ за 72 часа.