Лидерът на БСП Сергей Станишев се гласял отново да стане премиер. След загубата на евровота най-близкият му кръг от хора в БСП и семейството започнали да развиват тезата, че правителството от експертно-политическо трябва да стане партийно-политическо. Целта била по този начин партията да върне изгубените избиратели.
Промяната във формулата на управление означавала вече министър-председател да стане лидерът на политическата сила, която е мандатоносител, а именно Сергей Станишев, съобщава „Преса“.

В ДПС научили за тези планове, но пък и варненският червен депутат Борислав Гуцанов ги „издаде“ като заяви преди дни пред TV7, че Станишев е възможен вариант за премиер. От „Позитано“ уж опровергаха това, но Станишев продължавал да говори за партиен кабинет. Това накарало Лютви Местан да изпревари намеренията на БСП и дори публично заяви, че в рамките на този мандат ДПС няма да подкрепи друг премиер освен Пламен Орешарски.

Станишев обаче не е разбрал този знак на Местан и затова той вместо като мандатоносител да съобщи, че правителството няма ресурс на доверие с оглед на резултата от изборите и трябва да се отиде на предсрочен вот, е замълчал.

Затова вчера Местан даде извънредната пресконференция, на която обяви, че най-добрият вариант за България да предсрочни избори, които да се проведат на 30 ноември или на 7 декември.