Разделянето на популярния билярд-клуб „Ниси“ до Русенски университет на две части - като обществена зона и частен кът, е неминуемо по договор. Тези две места обаче са еднакво отворени за обществен достъп. Това реши на последна инстанция Русенският административен съд и потвърди акта, с който търговецът Никола Стоянов бе глобен от Здравната инспекция с 1000 лева заради пушене в заведението. Според магистратите двете зони са разделени само визуално, а сервиране на напитки и търговска дейност се осъществява дори в частния кът, който посреща познати и непознати гости.
Както „Утро“ писа, до битката в съда се стигна, след като Стоянов популяризира иновативния си подход за заобикаляне на забраната за пушене. Това обаче му докара проверка от здравната служба, а инспекторка влязла и в заведението, и в частния имот необезпокоявано като таен клиент. Бизнесменът бе на мнение, че едната част от кафенето е кът с мека мебел, която е частна собственост на съпругата му Миглена, и там търговска дейност не се извършва. И тъй като е личен имот, всеки може да се излегне, да пуши и да прави каквото му се иска.
Разделянето на имота с ниска ограда е само мислено и това нито може да го направи частна собственост, нито да го лиши от статута му на заведение, мотивира се на предходната инстанция Русенският районен съд. Още повече, че двете части не са разделени със стена, а с декоративна ограда.
Подозрения буди и посрещането на „непознати гости“ в така наречения частен кът, където обаче им се продават напитки и им се издава касова бележка. „Явно е, че пословичното гостоприемство се заплаща“, се казва още в решението на магистратите на първа инстанция. Още повече, че в този имот влизат и излизат безконтролно хора, които не са близки на собствениците му - нещо, което е недопустимо например в апартамент.