Мълчалив поход на живота организират в Русе родители с пречупени души, които са погребали собствените си деца заради катастрофи по улиците. Почернените семейства призовават колкото може повече хора да изразят своя протест срещу убийствата на невинни деца на пътя, като дойдат на 7 юни, събота, пред сградата на Община Русе.
Протести по същото време са насрочени и в още 8 града на страната. Повод за поредната вълна недоволство стана трагичната смърт на 4-годишния Паоло.
Той бе погубен от огромен джип в пешеходна зона в центъра на Стара Загора. Инициативата е организирана от Сдружение „Зачатие“ съвместно с Фондация „Искам бебе“ и Фондация „Безопасни улици от Валя“ и подкрепата на още десетина организации. Исканията на протестиращите са за промени, които да осигурят сигурност за децата и справедливи наказания на убийците зад волана.
Протестът за безумията на пътищата в Русе и региона е подхванат от Пламен Митев, който загуби дъщеря си Петя. Трагедията на семейството се въртя не само по медиите, но и по съдебните инстанции, които допълнително съкрушиха вярата на двамата родители за правота и справедливост.
16-годишната отличничка от Математическата гимназия бе блъсната от камион на път за училище на 20 май 2009 година. Катастрофата разбуни града и стана причина за спешен ремонт на ползвания главно от проститутки подлез над гарата, за премахване на надвисналата като стена над пътя растителност и за поставянето на полицейска патрулка с радар в опасния участък.
За смъртта й обаче всяка от страните е на различно мнение.
Според родителите на Петя момичето е било принудено да рискува с прекосяването на опасния булевард заради страшния подлез, а трагедията е можело да се размине, ако джунглата край пътя е била премахната, за да не ограничава видимостта и на шофьорите, и на пешеходците.
Според съда обаче причината за нещастието е нарушението на правилата за движение с пресичането на бул.“България“, а не състоянието на подлеза и на крайпътната растителност. Заради това Окръжният съд отхвърли обезщетението в размер на 10 100 лева, което районните магистрати присъдиха на семейството и което Община Русе трябваше да изплати заради неподдържаната инфраструктура. Това все пак не е финалната дума по спора, тъй като обреченото на вечна скръб семейство може да го обжалва пред Върховния касационен съд.